Afbeelding
Foto: Wil Feijen

KaasPlat00 van start!

Human Interest

Son en Breugel - Son en Breugel is weer een leuk, innovatief project rijker. Dinsdag 19 december is het project 'KaasPlat00' van start gegaan, het project is gericht op de productie en verkoop van biologische kaas. Het project is een samenwerkingsverband van twee scholen, Basisscholen De Regenboog en Sterrenschool De Ruimte, en biologische boerderij De Hofstad.

Het project is opgezet door stichting Platoo, onder leiding van meester Derk van Veenendaal van Sterrenschool De Ruimte. Derk wilde graag samenwerken met iemand van De Regenboog, toen meester René van den Hove ervan hoorde, was hij meteen enthousiast!

Het project valt onder PlatooLab, een initiatief waarbij innovatieve schoolprojecten door de stichting Platoo worden ondersteund en gefaciliteerd. Het is de bedoeling dat de kinderen 'ondernemend leren'. De kinderen van de Regenboog en de Ruimte hebben zelf boerderij De Hofstad benaderd en de prijs van de melk afgesproken. Via Paul Schots van De Hofstad hebben ze ook hun eerste afnemer: Stadsherberg Eindhoven!

Van het kaasmaken wordt ook een instructievideo gemaakt, die gebruikt zal worden bij workshops over kaasmaken die de kinderen op andere scholen zullen gaan geven. Het project vergt ook enige financiële inspanning, tot nu toe is 800 euro geïnvesteerd. De uitgaven worden netjes bijgehouden, aldus Derk van Veenendaal, en zullen worden terugbetaald. Dat hoort immers bij goed ondernemen!

De betrokken scholen kiezen er bewust voor om verantwoord te werken en gaan daarom biologische kaas produceren. Hiermee ondersteunen zij het belang om voedsel te produceren dat vrij is van bestrijdingsmiddelen, oog en aandacht heeft voor natuur en dierenwelzijn. Ook willen zij graag met lokale partners samenwerken zodat zij ook kunnen laten zien waar de melk vandaan komt en hoe deze is geproduceerd. Paul Schots, van Biologische Boerderij De Hofstad, is natuurlijk erg trots op dat de biologische melk bij zijn boerderij gehaald wordt!

Dinsdagochtend was dus de start, helaas verliep die niet geheel vlekkeloos. Alle begin is moeilijk, het pasteuriseren was niet helemaal gelukt. Maar, zoals Derk zelf ook zegt, het is een leerproces. Van je fouten kun je leren!

De volgende keer, na de kerstvakantie, zal het ongetwijfeld beter gaan. Potentiële afnemers kunnen zich in elk geval melden!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding