Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Sloop kerk Son nu definitief

Politiek

Gisteren tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeente in 2017 is de ultieme poging om de sloop van de Petrus Bandenkerk tegen te houden mislukt. Ondanks meer dan 11 insprekers waarvan het grootste gedeelte inspraak over het onderwerp Petrus  Bandenkerk  en twee moties van DorpsVisie en CDA stemde de raad, behalve Dorpsvisie en CDA  in met de sloop van de kerk. Eigenlijk hadden zij dit al eerder gedaan maar geven nu nogmaals aan, ondanks verschillende nieuwe ontwikkelingen, voor de sloop van de kerk te zijn. Maar zoals de VVD het wederom aanhaalde "wij kopen helemaal geen kerk maar kopen de grond eronder, en deze moet door de parochie zonder gebouw worden opgeleverd aan de gemeente".

Door: Adrie Neervoort

Een historische fout
Feitelijk ga je dan wel over de sloop van de kerk omdat je de sloop als voorwaarde stelt zo opperde het CDA. Ook de tijdsdruk waarin de sloop nu zo nodig moet gebeuren riep weer vragen op bij het CDA en Dorpsvisie. Straks ligt er weer jaren een betonen vloer in het centrum van Son. Want concrete plannen wat er na de sloop met de grond gaat gebeuren zijn er nog niet. Behalve dan voor een klein gedeelte dat gebruikt zal worden voor het wat groter uitgevallen, nog te bouwen, dorpshuis (MFA). De sloop van de kerk is dan ook volgens DorpsVisie een historische fout

Oud ijzer
Ook de mogelijke nieuwe kopers van het kerkgebouw, de heer Verhagen en BOEi werden niet als serieuze kopers gezien door de VVD en PvdA/GroenLinks. Het betoog van een inspreker Rens Swart, dat het bijzondere orgel in de kerk door tijdsdruk als oud ijzer zal eindigen, nieuwwaarde 400.000 euro, was ook geen aanleiding om de sloop uit te stellen. Wederom vormde de coalitie een front en was de oppositie CDA en Dorpsvisie niet bij machte om de sloop van de kerk tegen te houden. De dienst op tweede kerstdag zal daarom dit jaar ook wel heel bijzondere zijn, het zal de laatste eredienst in de Petrus BandenKerk in Son zijn. 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding