Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Over vier jaar behoor ik tot de wereldtop De ambitie van toptalent kickbokser Quint Otten (16)

Sport

Son en Breugel - De appel valt niet ver van de boom. Op het naambordje van hun woonhuis aan de Willemstraat staat: Andre Otten, sport en dienstverlening. Vader Andre vertelt actief te zijn in de begeleiding van sporters in vechtsporten. We worden hartelijk ontvangen door moeder Patricia. Quint is nog even in de achtertuin in vol ornaat bezig met een fotoshoot. "Brr…. koud," zegt hij bij binnenkomst. Logisch, want kickboksen is nu eenmaal geen wintersport, en de outfit niet erg warm.

Door: Arjen Strik
Fotografie: Wil Feijen

Belangrijke levenslessen
We hebben veel toptalenten in ons dorp. Kanjers op het gebied van onder andere zang, muziek, politiek en dans maar ook op het gebied van de vechtsport. Quint Otten begon als 12 jarige met boksen bij Boksvereniging Xhofleer. Deze boksschool werkt veel met jeugd die door anderen als lastig wordt bestempeld. Al gauw viel Quint op door zijn sportieve vechtersmentaliteit. Quint was ook een behoorlijk voetballertje bij SBC. Maar hij moest kiezen van zijn ouders. Patricia: "Quint was op alle gebieden fanatiek, maar je kan maar één ding goed doen en hij koos toen voor de vechtsport, dat paste het beste bij hem. Als kind heeft Quint al leren knokken voor zijn gezondheid. Daar is hij bovenop gekomen, maar heeft er wel een aantal belangrijke levenslessen door opgedaan, zoals de wil om te overleven, zijn mentale hardheid en een vechtersmentaliteit."

Keihard extra trainen anders kom je er niet
Na een paar jaar gebokst te hebben, vond Quint dat zijn uitdaging groter moest worden. Hij kwam in contact met kickboksschool Fidan in Eindhoven, daar heeft Quint voor het eerst kennis gemaakt met het Kickboksen, na 9 maanden maakte Quint de overstap naar Ali en Suleyman Gunyar eigenaren van All-Fit gym. Bij Kickboksen mag je stoten en trappen op alle ledematen uitoefenen, daar zat de bekoring in voor hem, Ali Gunyar eigenaar van kickboksschool All-Fit zag het in Quint wel zitten en nam hem onder zijn hoede. Via al deze trainers en zijn vader leerde Quint bekende namen uit deze wereld kennen zoals Andy Souwer, Albert Kraus, Buray Bozaryilmaz, Robbie Hageman en de gebroeders Redouane en Brahim Boukerch. Allen A-klasse vechters, die graag Quint de kneepjes wilden bijbrengen. Hij heeft inmiddels een aantal partijen gevochten en gewonnen. Quint traint zes dagen per week, een keer per week reist Quint naar Den Bosch om daar zijn training bij Andy Souwer af te werken, zijn krachtraining werkt hij af bij Sportcentrum Sportvision in Eindhoven en conditietraining doet hij in de bossen in Son. Ook traint hij nog twee ochtenden extra tijdens zijn voorbereidingen op zijn partijen. Voor deze ochtenden heeft hij topsport vrijstelling gekregen van zijn school het Stedelijk College.

Blasterjaxx brengt hem in de winning mood
Inmiddels heeft Quint ook zijn eigen sponsoren die hem ondersteunen in de kosten van spullen en beschermmiddelen die hij nodig heeft voor de trainingen en zijn wedstrijden. Deze sponsors zijn North Side Sports, Leroys Gym en High Quality Goods. Om in de 'winning mood' te komen heeft hij inmiddels zijn eigen 'Opkomst Muziek' van Blasterjaxx. Wat zijn je ambities, vraag ik aan Quint. Hij vertelt zonder te hoeven nadenken: "Over vier jaar wil ik tot de wereldtop van het kickboksen behoren." Begin volgend jaar vecht Quint op het A1 World Combat Cup top gala van zijn trainers Gunyar waar veel publiek op afkomt. Quint is een gemotiveerde jongeman die veel voor zijn sport over heeft en er veel plezier in heeft. Hij zit nu in zijn examenjaar, dus een extra druk jaar. Maar ook op school presteert hij heel goed. Dus 2018 wordt een topjaar zowel sportief als educatief. Want een 'fighter' zoals Quint komt er wel. Ik vertel vast nog eens trots aan zijn fans, dat ik hem geïnterviewd heb toen hij nog onbekend was.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding