Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Monumentwaardig erfgoed wordt schandvlek

Ingezonden

Son en Breugel - Met dank aan de coalitie van VVD, Dorpsbelang en PvdA/GroenLinks. Met dank aan het gehele college van Burgemeester en Wethouders. Met dank aan pastor Blom en het bestuur van de Heilige Oda parochie inclusief de Sonse bestuurder.

Waar nu nog een prachtig kerkgebouw staat ligt over een paar maanden een triest, kaal en troosteloos betondek. En dat gaat jaren duren voordat daar verandering in komt.

Het is bekend dat dit college als thema had: "Doorpakken". En dat ten koste van alles. Echter het draagvlakonderzoek van Kantar had voor de coalitie en het college een blamerende uitslag. Een uitslag waar men zich voor dient te schamen. De uitslag wijst uit dat 69% van de geënquêteerden een geheel nieuw ontwerp van een MFA wil wat nu dus Dorpshuis gaat heten. Ook wil men een nieuwe architect. Nut en noodzaak om te slopen is er dus niet meer. Toch volgen de coalitie partijen blind de koers die eerder is ingezet door het college.

Het college verwijt ik onder andere dat zij een gerespecteerd dorpsgenoot, die de kerk wil kopen en herbestemmen voor sociaal maatschappelijke doeleinden, niet eens de gelegenheid geeft zijn plannen toe te lichten. Schandelijk, de gemeente heeft zelf ook nog geen plan. Verwijten doe ik ze ook dat ze verenigingen en instanties die landelijk en provinciaal bekend staan om hun expertise niet serieus nemen en hun inbreng negeren. Hen niet te woord staan. Hierbij doel ik natuurlijk op de Rijksbouwmeester, de Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, en nog meerdere gerenommeerde en gerespecteerde stichtingen die kennis en expertise aanboden. Inspraak en inbreng worden niet gewaardeerd. Creatieve ideeën als van Cees van der Velden krijgen geen aandacht

Het parochiebestuur, met in hun midden de voorzitter van de Sonse Torengroep verwijt ik dat zij altijd voor iedereen onbereikbaar waren. Hun hardnekkige weigering om met parochianen in gesprek te gaan, hun brieven of mails te beantwoorden drukt hun minachting uit richting parochianen. Het pertinent weigeren om mee te denken over behoud en hergebruik van dit prachtige kerkgebouw is schofferen van de wens van onze inwoners. De bisschop en het bisdom geven daarvoor voldoende ruimte.
In maart kunnen de kiezers hun oordeel geven.

Gerard Swinkels