Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Laatste eucharistieviering een emotionele gebeurtenis

Politiek

Nieuwe kerk geeft hoop.
Op tweede kerstdag dinsdag 26 december waren er meer dan 300 mensen aanwezig bij de laatste eucharistieviering in de Petrus Bandenkerk in Son. Voor vele kerkgangers een emotionele gebeurtenis met herinneringen aan lief en leed. Want de Petrus Bandenkerk gaat na ruim vijftig jaar tegen de vlakte. Hij zal worden gesloopt omdat zowel het bisdom als de gemeente Son en Breugel geen gebruik wil maken van het kerkgebouw. Allebei om verschillende redenen.

Door: Adrie Neervoort

Heftige strijd lijkt beslist
Het politieke gevecht om het behoud van de huidige kerk en de roep om herbestemming werd in de laatste raadsvergadering van de gemeente Son en Breugel definitief van tafel geveegd. Het enige wapenfeit dat de tegenstanders van de sloop hadden bereikt was dat de kerstviering van 2017 toch nog in de huidige kerk mocht plaatsvinden, vandaar de laatste dienst van 26 december. Een sloop van de geliefde en gewaardeerde kerk konden zij niet voorkomen. Daarom zal ook zeer binnenkort de ontmanteling een aanvang nemen. Of toch niet, en schiet Batman te hulp, er zijn namelijk buiten de kleine groep parochianen nog een aantal frequente bezoekers al langere tijd aanwezig in de kerk: Vleermuizen. Deze beschermde gevleugelde zoogdiertjes zouden door hun aanwezigheid de sloop nog kunnen vertragen.

De gemeenschapszin voortzetten
Even terug naar de laatste eucharistieviering. Zowel de parochianen als de parochie zelf namen tijdens de dienst afscheid van hun kerk. In de dienst, die zoals altijd werd voorgegaan door pastoor Bakermans, werd stil gestaan bij de sloop van de huidige kerk maar ook bij de bouw van de nieuwe kerk, straks achter de oude toren. Pastor Bakermans (80 jaar) was gedurende 47 jaar pastor in de Sint Petrus Bandenkerk. Met een goed gevoel nam hij afscheid van zijn parochianen.  "Wat hier aan liefde ligt, aan pijn en verdriet, dat kun je in je herinnering vasthouden. De gemeenschapszin zetten we voort in onze nieuwe kerk. Ondanks alles is het toch fijn geweest." Ook werd er een brief van de Bisschop de Korte voorgelezen waar vooral de nadruk lag op de gemeenschap die de parochianen gezamenlijk vormden en een nieuw huis krijgt in de vorm van de nieuw te bouwen kerk.

Onttrekking aan de eredienst anders dan gebruikelijk
Omdat de kerk nog gebouwd moet worden is de officiële onttrekking van de eredienst wat anders dan gebruikelijk. Normaal bij een laatste heilige eredienst in een kerkgebouw, vraagt de verschuldigde eerbied aan  het Allerheiligst Sacrament erom, dat de heilige relikwieën plechtig in processie het kerkgebouw worden uitgedragen naar een andere kerk of kapel. Onder andere zal de godslamp (de olielamp) worden meegedragen danwel gedoofd. Ook andere relikwieën zoals de Heilige Oliën en de paaskaars zullen in processie het kerkgebouw verlaten.
Maar omdat er nu sprake is van een nieuwe kerk die nog gebouwd moet worden, is besloten deze heilige voorwerpen met respect tijdelijk te bewaren en straks bij de inzegening van de nieuwe kerk weer te gebruiken. 

Twaalf apostelen verhuizen mee
In de huidige kerk zijn in de muren 12 kruisjes verwerkt die staan voor de 12 apostelen. Mede de aanwezigheid van deze kruisen maakt de kerk tot een tot een godshuis. De kruisjes zullen met de nodige voorzichtigheid uit het gebouw gesloopt worden en later in de nieuw te bouwen kerk weer worden ingemetseld in de binnenmuren. Verder zal er niets tot weinig meer herinneren aan de oude St. Petrus Bandenkerk. Zoals de voorgevel met een reliëf door Leo Geurtjens, dat vijf episoden uit het leven van Sint-Petrus voorstelt, het Vermeulen orgel volgens kenners redelijk uniek in zijn soort. Alleen de herinnering zal blijven aan de tijd dat hij er stond en alles wat hij in die tijd heeft betekend voor de inwoners van Son en Breugel. De herinnering blijft!
Met ingang van 27 december 2017 worden de vieringen van de Sint Petrus Banden parochie tot nader order gehouden in de Sint Genovevakerk in Breugel.
 

Afbeelding