Con en John Schoonderwoerd
Con en John Schoonderwoerd

Sonse oliebollen voor Voedselbank Best

Human Interest

Son en Breugel/Best - Het idee was oorspronkelijk om een kerstdiner te organiseren, voor mensen die klant zijn van de Voedselbank. Con Schoonderwoerd had het er over met een groep vrienden, het idee was iets te doen voor mensen die het minder breed hebben. Het kerstdiner bleek om diverse redenen niet haalbaar, maar oliebollen bakken was wél een goed idee. Vrijdag 29 december gaat Con, samen met broer John, voor het tweede achtereenvolgende jaar oliebollen bakken bij de Voedselbank in Best. Wel iets minder, waar er vorig jaar zo'n 1.000 oliebollen gebakken werden, zullen het er dit jaar ongeveer 800 zijn.

Door: Lucas van As
 

Warm welkom
Dat er minder oliebollen gebakken worden, komt niet doordat er minder vraag zou zijn. Integendeel! Vorig jaar kregen Con en John veel positieve reacties van klanten van de Voedselbank. Het heeft te maken met het feit dat vorig jaar 110 gezinnen klant waren van de Voedselbank, dit jaar zijn dat er 75 tot 80.

Toen Con vorig jaar op zoek was naar ruimte voor het kerstdiner, het oorspronkelijke idee, dacht hij aan Golfclub Son, waar hij niet alleen actief is als lid, maar ook veel doet op het gebied van catering voor de club. Bij de Golfclub kreeg het initiatief een warm welkom, dat veranderde niet toen het uiteindelijk oliebollen bakken werd. Ook de Golfclub zet zich graag in voor een goed doel, en ondersteunt graag het oliebollen bakken. Golfclub Son sponsort de ingrediënten van de oliebollen, Con en John doneren hun tijd en expertise.

Over expertise gesproken, wie heeft er het meest verstand van oliebollen bakken, Con of John? Beide komen uit de bekende bakkersfamilie, die vanaf 1944 in het bakkersbedrijf zitten. Con en John hebben eerst 20 jaar samengewerkt, waarna John een eigen bakkerij opende in Heeze, en oliebollen er bij verkocht. John is de expert, maar Con heeft er inmiddels ook aardig kijk op.

Teamwork
Het bakken is overigens echt teamwork, er komt veel bij kijken! De broers beginnen al om 8 uur 's ochtends, met beslag maken. Dat moet eerst rijzen, als het beslag gerezen is moeten de bollen snel gebakken worden! Dat betekent om het kwartier beslag maken, ondertussen bakken, uit de olie halen, etc. Terwijl John beslag maakt, bakt Con de bollen, zo wisselen de broers elkaar af. Con zorgt ook dat de (plantaardige) olie de juiste temperatuur heeft (180 graden Celsius), dat is zeer belangrijk, evenals de kwaliteit van de olie zelf.

Con en John bakken van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags, tussen 11 en 12 kunnen de oliebollen afgehaald worden. Vorig jaar stond er om half elf al een rij te wachten! Hoeveel oliebollen klanten van de Voedselbank kunnen krijgen, hangt af van de omvang van het gezin. De belangstellenden voor de oliebollen zijn een gemengd gezelschap, zowel mensen met een migratieachtergrond als autochtonen zijn er dol op.

Een oliebol is niet rond
De oliebol is ook in andere culturen een bekend verschijnsel, zij het in andere vorm en met andere ingrediënten. De Berliner Bol is vergelijkbaar met de oliebol (maar dan van (ander) deeg), ook in het Oosten kennen ze bollen die in olie gebakken worden.

Aan het eind leer ik, oliebollenkenner die ik ben, nog wat bij ook. Zelf heb ik ze nooit gebakken, mijn ouders hebben dat wel eens geprobeerd maar de bollen waren allesbehalve rond. Wel luchtig en lekker! 'Dat is normaal, daaraan kun je zien dat het een ambachtelijk gemaakte oliebol is', verteld Con. Machinaal gemaakte oliebollen zijn wel rond, maar minder luchtig. En minder lekker, als u het mij vraagt.