Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Onduidelijkheid over verschillende energielabels

Algemeen

Son en Breugel / Arnhem - Bijna iedereen heeft wel eens een energielabel gezien. Toch lijkt lang niet iedereen door te hebben wanneer een elektrisch apparaat zuinig is of niet. Het feit dat energielabels regelmatig wijzigen draagt hier aan bij. Online winkelcentrum beslist.nl heeft deze verwarring met betrekking tot energielabels opgemerkt en uitgelicht.

Klasse A+++ verbruikt niet altijd minder energie dan A+
In tegenstelling tot wat consumenten vaak denken, zegt de energieklasse niet iets over het verbruik van een apparaat, maar over de energie-efficiency. De Energy Efficiency Index (EEI) geeft aan hoe efficiënt het product de benodigde stroom benut. Let daarom niet alleen op de energieklasse, maar ook op het jaarlijkse energieverbruik dat op het label en in de productinformatie staat.

Oude en nieuwe energieschalen
De verwarring rondom energielabels ontstaat omdat er regelmatig nieuwe energieschalen worden geïntroduceerd. Bovendien gelden er verschillende schalen voor diverse productgroepen. 

Voor witgoed en televisies loopt de schaal bijvoorbeeld van A+++ tot en met D, waarbij A+++ vele malen zuiniger is dan klasse D. Bij koffiezetapparaten, auto's en huizen loopt de schaal van A tot en met G, waarbij klasse A zuiniger is dan klasse G. 

Het feit dat er regelmatig nieuwe energieschalen ontstaan wijzigt echter niets aan het energielabel dat bij producten in winkels vermeld staat. De huidige energieschaal voor televisies loopt op dit moment bijvoorbeeld van A+++ tot en met D. Echter worden er in winkels nog steeds televisies aangeboden die vóór de nieuwe energieschaal zijn geproduceerd. Deze TV's kunnen bijvoorbeeld nog het energielabel E hebben.

Vergelijken van energielabels zeer lastig
Het één op één vergelijken van energielabels is vrijwel onmogelijk. Er zijn hiervoor namelijk teveel variabelen van invloed. Zo is het energieverbruik van een 32 inch LED scherm bijvoorbeeld niet te vergelijken met het verbruik een 50 inch plasmascherm. 
Zo zijn verschillende wasmachines onderling ook lastig te vergelijken. Waar de ene wasmachine bijvoorbeeld een hoger vulgewicht heeft, verbruikt de andere wasmachine minder water. 

Het vergelijken van producten met dezelfde kenmerken is echter wél mogelijk. 
Zo zijn televisies met dezelfde afmetingen en hetzelfde type (LED, QLED, OLED, et cetera) onderling wel goed te vergelijken. 

Als het om wasmachines gaat kijken online shoppers op beslist.nl relatief vaak naar het energieverbruik. Bij koelkasten in veel mindere mate. Hier selecteert men vaker op prijs, comfort en design. 

Meer inzicht in energielabels en praktijkvoorbeelden? Bekijk dan de Energielabel infographic: https://www.beslist.nl/info/energielabels_huishoudelijke_apparaten.html