Afbeelding

Voedselbank verruimt en verandert toelatingsnorm

Algemeen

Son en Breugel / Oirschot / Best - Per 1 januari 2018 veranderen de toelatingsnormen van de voedselbanken fors. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7 %.

Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud minimum voorbeeld begrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket. Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna € 100,00.
Verhoging van het normbedrag

De normbedragen worden ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt met € 10,00 verhoogd naar € 130,00. Daarnaast wordt het bedrag per persoon binnen het huishouden verruimd met € 5,00 tot € 85,00.
Voorbeelden
Alleenstaande:
Basis € 130 + € 85 = € 215,00
Twee ouders met 2 kinderen:
Basis € 130 + (4 x € 85) = € 470,00

Gebruik Nibud cijfers
De voedselbanken hebben de Nibud voorbeeldbegrotingen gebruikt bij het bepalen van de toelatingsnormen. Ze willen hiermee duidelijk zichtbaar maken hoe zij tot de toelatingscriteria komen. De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in deze Nibud voorbeeldbegrotingen. 
Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgavenposten ( tot € 79,00 ) dan voorheen.
Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van € 94,00 voor een éénpersoons huishouden ( oplopend met € 5,00 per extra persoon binnen een huishouden).

De voedselbanken verruimen deze norm nu ze, reeds geruime tijd,  voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.

Voor aanmeldingen en of informatie over een intakegesprek bij de voedselbank Best- Oirschot- Son en Breugel  kan men contact opnemen met telefoonnr. 06-46668025 of zie hiervoor de website www.voedselbankbest.nl