Wim Huijbregts
Wim Huijbregts Foto: Wil Feijen

Op het juiste moment, het juiste idee

Zakelijk

Son en Breugel - Wim Huijbregts is genomineerd voor ondernemer van het jaar. Hij is de bestuurder van de grootste Arbodienst van Nederland: HumanTotalCare, een onderneming die vanuit verschillende merken werkt aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland, met het hoofdkantoor op Ekkersrijt. Een onderneming met inmiddels 1.600 medewerkers, die in Nederland dagelijks Arbozorg verleent aan ruim 65.000 werkgevers en 1,5 miljoen werknemers.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Vitaal personeel is de sleutel tot succes
"Het is simpel, gewoon het juiste idee, op het juiste moment, met de juiste mensen op de juiste plaats," zegt Wim bescheiden. "Ach, het ondernemen zit mij in het bloed, ik voel de mogelijkheden. Je moet de kansen zien en iets durven. Ik ben van huis uit werktuigbouwkundige, een techneut met een opleiding aan de TU/e. Ik had dus niks met bedrijfsartsen en het gezondheidswereldje. Ik vond het destijds leuk bedrijfjes na hun pioniersfase door te ontwikkelen en op te schalen tot volwassen organisaties en die, als ze bewezen levensvatbaar waren, door te verkopen. Zo werd ik steeds groter en ben uiteindelijk op Ekkersrijt beland. ICT had altijd mijn interesse en bood in mijn fantasie ongekende nieuwe mogelijkheden. Toen ik hoorde dat bedrijven wettelijk verplicht werden zich aan te sluiten bij een Arbodienst, zag ik opeens allemaal 'prospects' om me heen. Als ondernemer weet ik hoe belangrijk personeel is voor je succes. Een ondernemer wil vitale, gezonde, competente, gelukkige en gezonde medewerkers."

'MyCare' de sleutel tot employability
"Na het afschaffen van de ziektewet krijgen bedrijven nog eens twee jaar de kosten van zieke medewerkers voor hun kiezen. Vaak zei een bedrijfsarts, kom over 6 weken nog maar eens terug. Dat kon anders vond ik. Los van de ondernemer is het ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om zich 'employable' te houden. Om een lang verhaal kort te houden, heb ik toen 'MyCare' ontwikkeld, een ICT-toepassing om te helpen 'zelf in balans' te blijven. Wim laat ons zien hoe dit 'dashbord' eruitziet. Bevlogen vertelt hij ons, ondersteund door een presentatie. Met "MyCare" geven we medewerkers inzicht in hun eigen vitaliteit met items als levensstijl, lichamelijk functioneren en persoonlijke ontwikkeling. Ze kunnen persoonlijk inloggen en zien hoe ze er voor staan. Een coach van ons bedrijf begeleidt ze en bespreekt waar ze actie op moeten ondernemen om vitaal te kunnen blijven. Een aanpak dus gericht op preventie, puur en persoonlijk, de werkgever krijgt alleen statistieken op algemeen niveau te zien. Mijn ICT-kennis haal ik uit Roemenië, echt de beste digitale experts, daarnaast hebben we bedrijfsartsen, A&O-psychologen, loopbaancoaches, ICT-ers en vele staffuncties in dienst.

We doen het met zijn allen
"We zijn succesvol omdat we ondernemers kwaliteit bieden en we zijn trots op onze klanten zoals Philips en Unilever. Ach, naar een persoonlijke nominatie ben ik eigenlijk niet op zoek. We doen het met zijn allen." Het jury-rapport schrijft: 'Hoewel Wim niet graag in de belangstelling staat, doet hij met plezier mee aan de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. De nominatie maakt hem extra trots op zijn onderneming'. We zijn na afloop ook een beetje stil en onder de indruk. Zo simpel is het echt niet om zoiets op te bouwen. Wim verdient deze nominatie met vlag en wimpel.

Nieuwsgierig geworden: http://www.humantotalcare.nl