Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Winterslaap vleermuizen voorkomt voorlopig sloop kerk

Politiek

De vleermuis is door de EU bij wet beschermd. Goede overwinteringsplaatsen, met weinig verstoring, veiligheid voor de mens, en een temperatuur die 's winters niet onder het vriespunt zakt, zijn schaars. Zo'n overwinteringsplaats blijkt de Sint Petrus' Bandenkerk te zijn. De provincie vindt het aannemelijk dat in dit voormalig Godshuis vleermuizen huizen en heeft de aanstaande sloop van de kerk op de lange baan geschoven.

Door: Arjen Strik

De kerk zelf is overigens niet beschermd en staat op de nominatie om gesloopt te worden. De gemeente heeft de grond onder de kerk gekocht van de Heilige Sint Odaparochie, onder voorwaarde dat de kerk die er op staat gesloopt wordt, waarvan de gemeente overigens de kosten betaald. De provincie, die over vleermuizen gaat, heeft naar aanleiding van een rapportage van de Omgevingsdienst Brabant Noord, die de wet Natuurbescherming handhaafd voor de provincie Noord Brabant, een brief gestuurd naar de parochie en de gemeente dat aan de sloop van de kerk geen uitvoering mag worden gegeven.

Voor diverse belangengroepen, die voor behoud van de kerk zijn, is uitstel van de sloop goed nieuws. Zij hebben hun hoop gevestigd op de gemeenteraadsverkiezing en verwachten dat er dan een coalitie komt die de kerk wil hergebruiken als onderdeel van het nieuw te ontwerpen Dorpshuis.