Afbeelding

Als het aan DorpsVISIE ligt blijft Son zelf(ver)standig

Ingezonden

Son en Breugel - Afgelopen week tekende een verslaggever van het Eindhovens Dagblad op dat Maarten Houben, de burgemeester van Nuenen, vol trots door zijn gemeentehuis liep met rapporten in zijn hand waaruit zou blijken dat Nuenen nog wel even zelfstandig kan blijven.

Goed om te horen! Want wij van DorpsVISIE zien namelijk een mogelijke fusie met Nuenen of Eindhoven niet zitten. En wel hierom; nut en noodzaak tot fuseren met welke gemeente dan ook kan niet worden aangetoond. In meerdere rapporten is te lezen dat het bestuur van dorpen in het algemeen, met de omvang zoals die van Son en Breugel, dicht bij haar burgers staan. En dat zij de taken die zij krijgen opgelegd naar tevredenheid aan kunnen.

Mocht de situatie in de toekomst zodanig veranderen en een wijziging van koers nodig zijn, dan zij wij als eerste bereid zaken te heroverwegen. Dus als blijkt dat wij als zelfstandige gemeente niet langer in staat zijn om onze dienstverlening naar inwoners en ondernemers toe op het juiste niveau te waarborgen, dan staan wij open voor een nieuwe manier van samenwerken.
DorpsVISIE is vóór een netwerkgemeente waarin wij rekening houden met regionale ontwikkelingen. Dit betekent dat DorpsVISIE graag samen met onze inwoners en bedrijven de maatschappelijke uitdagingen aangaat zoals bijvoorbeeld hoe het onderhoud van groen en onze bossen dient te worden uitgevoerd. Ook betekent dit dat wij Eindhoven als centrumgemeente zien met daaromheen sterke dorpen die haar versterken.

DorpsVISIE wil alvorens grote besluiten te nemen en enorme bedragen uit te geven samen met u eerst en vooral een breed draagvlak zoeken. Daarna kijken wij hoe wij in goed overleg, met respect en begrip voor de verschillende visies, de geformuleerde doelen het beste bereikt kunnen worden. En dan pas worden de benodigde financiën vrijgemaakt in onze begrotingen. Alleen op deze democratische wijze willen wij werken en besturen. Voor en samen met u. En zo bijvoorbeeld Breugel Bruist en het centrum van Son opnieuw vormgeven. Het moge duidelijk, wij nemen daarmee uitdrukkelijk afstand van de manier van werken en besturen zoals de afgelopen jaren is gebeurd door de coalitie van Dorpsbelang, VVD en PvdA/GL.
Overigens hoopt DorpsVISIE dat onze burgermeester Hans Gaillard, net als burgemeester Houben, voortaan vol trots wilt laten zien dat hij de burgervader is van een zelf(ver)standige gemeente en zich hier op regionaal en provinciaal hard voor gaat maken.
Want het team van DorpsVISIE is trots op onze zelfstandige gemeente.

Namens Team DorpsVISIE,
Frans Meulenbroeks, fractievoorzitter