Diren (links) en Engin (rechts)
Diren (links) en Engin (rechts) Foto: Wil Feijen

Rozèr: méér dan een lunchroom

Zakelijk

Het is er al gezellig als je binnenkomt, bij Rozèr. Een verfrissende combinatie van modern en klassiek. Een ouderwetse radio, ingebouwd in de muur. Een gietijzeren potkachel, nu op gas gestookt. De kachel heeft ook een praktisch doel, het is koud deze ochtend, als ik met Engin en Diren Altun spreek in hun gezellige restaurant aan de Nieuwstraat.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Het is vijf jaar geleden dat Engin en Diren het restaurant overnamen. Officieel op 31 december 2012, 1 januari 2013 gingen ze open. Engin neemt de keuken voor zijn rekening, Diren helpt mee in de keuken maar richt zich voornamelijk op de bediening.

Engin is min of meer toevallig in de horeca terecht gekomen. In 2000 kwam hij naar Nederland (vanuit Turkije), vrijwel meteen is hij aan de slag gegaan als afwasser bij restaurant Berlage, in Eindhoven. Engin wilde niet stilzitten, hij wilde meteen aan de slag. Het was de bedoeling maar tijdelijk bij Berlage te werken, van lieverlee werd het langer. Door zijn actieve houding (als Engin klaar was met zijn werk, vroeg hij of hij nog iets voor zijn collega's kon doen) mocht hij al gauw meehelpen met koken.

Vam zijn moeder geleerd
Koken heeft Engin geleerd van zijn moeder, het is hem met de paplepel ingegoten! Restaurant Berlage bood hem aan een koksopleiding te volgen, tussen 2002 en 2005 is Engin hiermee bezig geweest. Eerst de basisopleiding (niveau 1 en 2), en tot slot ook het hoogste niveau (niveau 3). Na zijn opleiding heeft Engin eerst nog in Veldhoven gewerkt voor restaurant Saint-Tropez, daarna vroeg restaurant Berlage of hij terug wilde keren. Eerst als souschef, met de bedoeling de keuken over te nemen als de chef wegging. Na een half jaar was het zover! Tot eind 2012 is Engin gebleven, toen was het moment gekomen om voor zichzelf te beginnen.

'Voor een baas werken heeft voordelen', vertelt Engin. 'Alles wordt geregeld, je hoeft je alleen op je werk te richten.' Maar Engin wilde meer, hij wilde ook de ondernemerskant van het restaurantwezen onder de knie krijgen. 'Daar komt meer bij kijken dan je denkt', zegt Engin. 'Het was de eerste jaren lastig. Ik heb veel geleerd, ik ben nog steeds aan het leren!'. 'Je moet niet bang zijn fouten te maken, daar leer je van', vertelt Engin.

Catering en tapas
Via een collega (Engin's oude leermeester) uit Son kwamen Engin en Diren op het spoor van de locatie aan de Nieuwstraat. Dat was een aantrekkelijke kans, die konden ze niet laten lopen! Bij restaurant Berlage had Engin al ervaring opgedaan met catering, dus was het een logische stap om dat bij Rozèr ook te doen. Rozèr biedt catering op maat, voor kleine en grote gelegenheden.

De zaak aan de Nieuwstraat die Engin en Diren overnamen, was alleen een lunchroom. Regelmatig kregen ze de vraag waarom ze 's avonds niet open waren, dat was halverwege 2015 aanleiding om ook 's avonds open te zijn.

Tapas is de specialiteit van Rozèr, al zijn er ook alternatieven. De tapas zoals Engin die bereidt is breder dan de tapas zoals we die uit Spanje kennen. Het zijn kleine gerechten die afgeleid zijn van hoofdgerechten, die ook op de kaart staan. Gasten kunnen bij Rozèr dus ook kiezen voor een hoofdgerecht! Engin is voortdurend op zoek naar nieuwe dingen, hij combineert graag oosterse gerechten (o.a. wat hij van zijn moeder heeft geleerd) met westerse 'klassiekers'. Fusion, maar dan op het gebied van tapas. En alles bereidt met verse ingrediënten, met oog voor kwaliteit!

De hele dag genieten
Wat zijn de plannen voor de toekomst? Engin en Diren blijven op zoek naar verbetering, naar vernieuwing. Ze willen een 'huiskamer voor Son en Breugel' creëren, waar mensen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat terecht kunnen. Van ontbijt en lunch tot een borrel en diner. Het gaat Engin en Diren om de Bourgondische ervaring, dat mensen rustig en op hun gemak kunnen genieten van heerlijk, vers bereid eten. Dat ze gezellig kletsen en drinken, dat ze echt de tijd ervoor nemen.

Steeds meer mensen ontdekken dat Rozèr ook 's avonds open is, daar willen ze ook meer ruchtbaarheid aan geven. Bij deze!

Om het vijfjarig bestaan te vieren, hebben Engin en Diren een speciaal driegangenmenu in het leven geroepen, dat ook in februari verkrijgbaar zal zijn.

Waar komt de naam Rozèr eigenlijk vandaan, vraag ik vlak voor het afscheid. Engin en Diren hebben twee zoons, Robar en Rohat. 'Ro' is Koerdisch voor zon, 'zèr' is Koerdisch voor goud. 'Gouden zon', zou je op zijn Nederlands kunnen zeggen. Een mooie naam, voor een mooi restaurant!

Afbeelding