Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bloaskaken bij Omroep Brabant

Cultuur

Son en Breugel -
De Bloaskaken, u heeft vast van ze gehoord. Bij veel gelegenheden zorgen ze voor een muzikale omlijsting vol sfeer, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. In Son en Breugel zijn ze veel aanwezig, zoals o.a. bij het Smeltfeest waarmee het IJsfeest afgesloten werd. Ook buiten Son en Breugel zijn ze regelmatig bij evenementen, zoals de Brabantse Dag in Heeze en zelfs in Antwerpen, bij een groot feest ter huldiging van de winnaar van het ganzentrekken.

Door: Lucas van As

Afgelopen zomer werden de Bloaskaken benaderd door Omroep Brabant, voor een rapportage over de carnavalsbeleving, waarbij verschillende facetten van de muziek belicht worden. Om daar meer over te weten te komen sprak ik met één van de Bloaskaken, Dirk Keijzers.

Een hele eer!

Hoe is Omroep Brabant bij de Bloaskaken uitgekomen? Er worden verschillende zangers en groepen gevolgd in de serie, waaronder Snollebollekes, De Alpenzusjes, de Deurzakkers en André van Duin. De Bloaskaken is de enige muziekkapel die gevolgd is, een hele eer, vindt Dirk! 'Wij zijn niet onbekend bij Omroep Brabant', geeft Dirk aan. 'We hebben gespeeld in "3 Uurkes Vurraf' en in 'Fijnfisjenie café'. Bij 'Fijnfisjenie café', een doorlopend programma over carnaval, komen wel 15 kapellen. Als je dan als enige uitgenodigd wordt voor een reportage, dat zegt iets!

Voordat de rapportage plaatsvond, hebben Freddie Louwers en Dirk namens de Bloaskaken eerst een oriënterend gesprek gehad met Omroep Brabant, om te kijken wat precies de bedoeling was. Vervolgens is Omroep Brabant bij een repetitie geweest, die altijd bij Hans Teulings op Olen gehouden worden.

Live-beelden

Hoewel carnaval en dan vooral de muziekbeleving het centrale thema is van de uitzendingen, zijn er geen opnames van carnaval zelf te zien. Om toch 'live-beelden' van de Bloaskaken te kunnen maken, is Omroep Brabant ook bij het optreden op het Smeltfeest geweest. Hoe de Bloaskaken zijn ontstaan, hoe ze aan hun muziek komen, hoe na een optreden nog even nagenoten en 'geëvalueerd' wordt, ook dat komt aan bod.

De reportage bestaat uit vier delen, de derde uitzending waar de Bloaskaken in voorkomen zal op vrijdag 26 januari a.s. uitgezonden worden, om 18.00 uur. Net als de Bloaskaken optreden bij de eerste zittingsavond! Gelukkig wordt de uitzending elk uur herhaald, zodat de Bloaskaken na het optreden alsnog met z'n allen kunnen kijken. 'We hebben de beelden nog niet gezien', zegt Dirk, 'Dus we zijn erg benieuwd!'

Een aanrader!

Nou, deze correspondent ook! Het zal ongetwijfeld een leuke, interessante uitzending worden, een ideale gelegenheid om eens een kijkje achter de schermen te nemen bij een van de bekendste muziekgroepen uit Son en Breugel. Een ware aanrader!