Fran Maasdam en Martien Leenders
Fran Maasdam en Martien Leenders Foto: Wil Feijen

Gebouw in beeld geeft overzicht Mooi Son en Breugel

Cultuur

Son en Breugel - Meer dan 40 beeldbepalende gebouwen in Son en Breugel legden ze vast. Peter Meijer, John Hermes, Fran Maasdam en Martien Leenders, leden van de fotoclub van het Hoi-Huis laten de verbluffende resultaten zien van deze speurtocht in een expositie onder de naam: "Architectuur van Son en Breugel". Tentoongesteld in La Sonnerie van 2 t/m 4 februari.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Dat smaakte naar meer
Martien Leenders, één van initiatiefnemers, geeft een toelichting op het ontstaan en de inhoud van de tentoonstelling. "Vorig jaar heb ik in La Sonnerie een overzichtstentoonstelling gehouden in verband met het bereiken van mijn tachtigste levensjaar met een overzicht van 30 jaar van mijn fotografie. Dat werd een gigantisch succes. In de twee dagen kwamen ruim 200 bezoekers. Een groots en onverwacht succes. Dat smaakte naar meer en ik heb een aantal collega fotografen van onze fotoclub enthousiast weten te krijgen om samen te werken aan de totstandkoming van deze nieuwe expositie waarbij we de bouwkunst in Son en Breugel als thema hebben genomen.

Architectuurfotografie is een andere tak van sport
Fran Maasdam vult hem aan. "Ik ben normaal van de detailfotografie, die bij elkaar gevoegd een beeld vormen van het onderwerp. Maar architectuurfotografie is een heel andere tak van sport. Het vereist heel andere technieken. Martien beaamt dat en vertelt:"Een goede architectuurfoto heeft een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting. Zo'n foto maak je vrijwel nooit op de bonnefooi. Architectuurfotografie heeft veel overeenkomsten met portret- en landschapsfotografie. Je portretteert in feite de gebouwen en legt hun karakter bloot of je toont het gebouw in z'n bredere context. Een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting zijn belangrijk om de foto goed uit de verf te laten komen.

Abstracte vormen en mooi lijnenspel
Martien: "We hebben de objecten ingedeeld in historische gebouwen, boerderijen, woonhuizen en karakteristieke bedrijfpanden. De oude objecten hebben we vastgelegd in zwart/wit, de rest in strakke kleuren. Per object hebben we een korte beschrijving gemaakt met het adres, het architectenbureau, de karakteristiek, het bouwjaar en de functie van het object."

Een smaakvolle expositie met een surrealistische inslag
Wat heeft het opgeleverd? Fran Maasdam: "Een mooie wandeling door Son en Breugel, ik heb het dorp beter leren kennen en je kijkt met andere ogen naar je dorp en realiseert je wat we eigenlijk aan mooie gebouwen hebben.
Zoals een krachtig Engels landhuis of een in Groningse-stijl gebouwde boerderij en ik kwam zelfs een echte Rietveld bungalow tegen in de Berkenlaan, die door gebruik te maken van Photoshop ook in de originele kleuren te zien is. Kortom een heel smaakvolle expositie, die de mensen zal verrassen en bekoren. We hebben er hard aan gewerkt en we zijn trots op het resultaat."

Ze vervolgt: "La Sonnerie is een mooie locatie om een tentoonstelling te houden. Daarom hebben wij bij het Hoi-Huis 15 panelen gemaakt. Deze zijn heel mooi geschilderd door Bert van den Heuvel die er zelfs kleurstalen van het Rijksmuseum bij gebruikte. De panelen zijn eigendom van kunstvereniging Ars Longa en hebben een standplaats la Sonnerie."

De expositie wordt officieel geopend door kunstenaresse Annelies Schoth op Zaterdag 3 februari om 16.00 uur.

De tentoonstelling wordt gehouden in:
Brasserie la Sonnerie
Nieuwstraat 45
5691 AB Son
Van 2 t/m 4 februari alle dagen van 11.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.