Afbeelding

LED verlichting, de Coalitie scoorde!

Ingezonden

Son en Breugel - Een VVD-er heeft het over 'haantjes'; deze zijn het lekkerst van het gril, hoort thuis in een kookboek. Voorts over het vlottrekken in Breugel; Als iets vlot is moet je voorkomen dat het afdrijft.
En dan de ver-LED-ing! Wat zijn we daarmee enorm vooruit gegaan, 's avonds en 's nachts een overzienbaar straatbeeld! Een echte verbetering!
Echter de afwerking….

Sinds november vorig jaar zijn in rap tempo de oude lantarenpalen vervangen door nieuwe en de lampen vervangen door één zelfde type LED-armatuur.
Plan was de bestaande palen te testen op 'stevigheid'; die te merken met een stikker en de overige palen te vervangen door nieuwe palen. Daarna alle palen voorzien van nieuwe LED-armatuur.
Nu hebben we twee soorten palen, lange met bocht en korte.
De oude korte palen (uit de jaren 70-tig) hebben een versmalling en de nieuwe (van de laatste 10 jaar) zijn conisch van vorm.
De lange oude palen (ook uit omstreeks 70) hebben een versmalling op ca 2,5m hoogte; de nieuwe zijn veel dunner en hebben de versmalling op 1,5m hoogte. Dus makkelijk te onderscheiden.

De 'meetploeg' bestaande uit twee man en 'kracht-meet-machine
en de 'paal-plaats-ploeg ' met 4-6 man en een capaciteit van 12 palen per dag.
Deze gaat voortvarend aan de slag; wat opvalt dat er soms plotseling een paal wordt overgeslagen. Op mijn vraag waarom, "weten we niet, dit krijgen we door van de gemeente, was handiger geweest alles in één keer af te werken"; wel bijzonder is dat de 'opdracht-tekeningen' op papier van de Gemeente Eindhoven staan. Mailtjes hierover naar de Gemeente. Geen reactie.
In een gesprek met Hr Vogels vertelt hij dat de 'overgeslagen' palen niet vervangen moeten worden; ik vertel hem dat de hele straat al vervangen is en hoor een schrikreactie.
Als nog worden een aantal oude palen vervangen; o.a. Australiëlaan paal 10, en Alpenlaan paal 10. Met Kerst zijn alle straten West van de Maaslaan klaar!
Op 8 januari wordt weer begonnen; De Maaslaan paal 2 (type 70) wordt overgeslagen; Op de Rijnlaan worden ALLE palen vervangen! Deze waren ook uit 70!
De afgelopen week zijn er plotseling blauwe stikkers op de 'overgeslagen-palen' met 'keuring 2018 ' en de dagen daarop van nieuwe armaturen voorzien!
Als Maaslaan paal 2 uit de jaren 70 wel voldoet aan de keuringseisen, is de vraag waarom de palen aan de Rijnlaan niet voldeden. Zijn deze ten onrechte vervangen? En geldt dat niet voor alle andere vervangen palen?

Apart hoofdstuk de Australielaan, daar waren vorig jaar als pilot al de palen 2 t/m 7 van LED voorzien. Nu werden de palen 4 t/m 7 vervangen door nieuwe palen en LED armaturen:'" Allemaal dezelfde, is makkelijk bij onderhoud"
Paal 3 blijkt een 70er te zijn, is onlangs 'gekeurd' en goed bevonden!
Samen met paal 2 begin deze week van een andere LED-armatuur voorzien dan de rest van de laan. Vandaag weer dezelfde ploeg die nu op paal 2 en 3 'dezelfde' armatuur aanbrengt, maar constateert "dat het binnenwerk van paal 3 rot is; deze paal moet vervangen worden". Dus voor de derde keer wordt er gesleuteld, als blijkt dat er beter een nieuwe kan komen. Afstemming??
En de meerwerk-kosten? Ben benieuwd naar de eindafrekening.

Dan de storm; deze heeft het grootste deel van alle hoge palen gedraaid.
's Avonds goed te zien hoe de schaduw van de paal niet haaks op de straatrand valt. (Net geplaatste palen staan nog 'los' in het zand en kunnen makkelijk draaien). Nog een aardige klus deze palen op korte termijn 'recht' te zetten.

FHD van Schagen.