Ruud van der Heijden
Ruud van der Heijden Foto: Wil Feijen

Ruud van der Heijden: bevlogen voorzitter

Sport

Als u tennisliefhebber bent, is het u allicht niet ontgaan: HTC Son 2000, dat sinds begin deze maand HTC Son Tennis heet, bestaat dit jaar 50 jaar! Vorige maand had ik een gesprek met de jubileumcommissie, een eerste artikel in een serie om het jubileumjaar luister bij te zetten. Deze maand volgt het tweede artikel, een interview met de voorzitter, Ruud van der Heijden.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Het is nog rustig, als ik aankom bij HTC Son Tennis. Het is nog vroeg op de avond, er zijn een paar jeugdspelers aan het trainen. Met inzet en duidelijk zichtbaar plezier kwijten ze zich van hun taak, zo wordt trainen leuk!

Brede vereniging met veel faciliteiten

Dat is ook een van de dingen die HTC Son Tennis zo leuk maken, aldus Ruud. Er zijn heel veel faciliteiten op het sportpark, zo zijn er o.a. 10 buitenbanen en een oefenmuur van 12 meter. Samen met de twee minibanen bij de oefenmuur is een jeugdplein gecreëerd, ook binnen heeft de jeugd een eigen plekje. Er staan bankjes waar ouders kunnen kijken naar de verrichtingen van hun kroost, en speeltoestellen voor de kleine broertjes en zusjes die wel meegekomen zijn, maar nog te jong zijn om zelf een racket ter hand te kunnen nemen.

Binnen heeft de club de beschikking over drie nieuwe hardcourt binnenbanen, waarvan de achterste ook als oefenmuur kan dienen, of als tennisbaan voor speciale trainingsvormen waarbij de jeugd vanaf een jaar of vier spelenderwijs tennis kan leren.

'We willen de vereniging zo breed mogelijk maken' vertelt Ruud, 'met een regionale uitstraling'. HTC Son Tennis is een vereniging waar je op niveau kunt tennissen, met name als het gaat om competitietennis. Maar HTC Son Tennis is óók een vereniging waar je recreatief en voor de gezelligheid kunt tennissen. Voor elk wat wils dus!

Veel aandacht voor de jeugd

De regionale uitstraling die de club nastreeft zit vooral in het feit dat de club drie binnenbanen heeft, en er dus het hele jaar door gespeeld en getraind kan worden, ongeacht de weersomstandigheden. Op woensdag zijn de binnenbanen gereserveerd voor kinderen. Voor HTC Son Tennis zijn kinderen erg belangrijk, de club wil zorgen voor voldoende aanwas om een gezonde vereniging te kunnen blijven.

Er is een speciale 'tennisacademy' voor kinderen: de Tommykids Academy! Er zijn verschillende kleuren voor de verschillende leeftijden, die op banen met aangepaste grootte spelen. Kortom, de ideale manier om het spelletje te leren. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het verhogen van de mentale weerbaarheid, om te laten zien dat acties gevolgen hebben. En aan gezonde voeding!

Nieuwe vrijwilligers

Een teruglopend ledenaantal, hoe kun je ervoor zorgen dat er meer vrijwilligers komen, het zijn vragen waar veel sportverenigingen mee worstelen. Al laat het ledenaantal van HTC Son Tennis sinds 2017 een lichte stijging zien, tegen de trend in. Om aan meer vrijwilligers te komen, is zo'n twee jaar geleden een oproep gehouden voor een speciale vergadering over het probleem, een soort 'brandbrief, als het ware.

Op de vergadering kwamen 100 leden af, een ongebruikelijk hoog aantal. Er werd flink gebrainstormd, 50 nieuwe vrijwilligers meldden zich aan, op een vervolgvergadering werden standjes ingericht voor de diverse 'vacatures' waar de vrijwilligers zich voor aan konden melden. Dat leidde niet alleen tot ondersteuning van de bestaande vrijwilligers, die nu minder onder druk stonden, maar óók tot veel nieuwe ideeën en initiatieven.

Duidelijke visie

Ruud is sinds zes jaar lid van het hoofdbestuur van HTC Son Tennis, daarvoor zat hij tien jaar in de technische commissie. Ruud was dus al bekend met de diverse kwesties waar het bestuur van een (tennis)club mee te maken krijgt, toen de voorzitter van de club wegviel na een dramatisch bedrijfsongeluk, waarbij hij een onderbeen verloor. Ruud werd interim-voorzitter om het ontstane gat op te vullen. De oud-voorzitter speelde onlangs weer mee, met een kunstbeen. Een toonbeeld van doorzettingsvermogen en veerkracht!

Het bestuur van de club zette voor Ruuds aantreden al een duidelijke visie neer, gebaseerd op tennis op niveau waar gezelligheid toch voorop staat, en maatschappelijke betrokkenheid. Die betrokkenheid uit zich bijvoorbeeld in het feit dat (oudere) jeugdleden iedere zondag lesgeven aan kinderen van Stichting Meedoen. Die visie wordt ook met Ruud als voorzitter voortgezet!

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een grote rol bij de keuzes die gemaakt worden, liefst gaan die gepaard met kostenbesparing. Inmiddels zijn de meeste tennisbanen van ledverlichting voorzien, zowel binnen als buiten. De binnenbanen zijn aangelegd met duurzame materialen, ook is de vereniging zich aan het oriënteren over de mogelijkheden van zonnepanelen.

Er zijn nog voldoende uitdagingen en kansen bij HTC Son Tennis, op allerlei gebied. Maar dit jaar eerst het jubileumjaar!