Afbeelding

Taxichauffeurs werken met plezier (te)veel tijdens carnaval

Algemeen

Son en Breugel / Eindhoven -  De meeste taxichauffeurs (72,4 procent) werken graag en veel tijdens carnaval. De populairste reden om graag te werken is dat mensen gezelliger en socialer zijn. Daarnaast werken de chauffeurs erg hard: het overgrote deel van de chauffeurs (85,7 procent) geeft aan werkdagen van minimaal 15 uur te maken. Ook is het opmerkelijk dat 14 procent van de chauffeurs aangeeft wel eens 'een romantisch avontuurtje' met een klant te hebben beleeft tijdens carnaval. 

Dit blijkt uit een onderzoek van FeestwinkelXL.nl, waarbij is onderzocht hoe taxichauffeurs uit carnavalssteden als Den Bosch (Oeteldonk), Eindhoven (Lampegat) en Breda (Kielegat) carnaval beleven. 

Voor 60 procent van de taxichauffeurs zijn gezellige en sociale klanten een reden om graag tijdens carnaval te werken. Daarnaast blijkt ook een positief financieel vooruitzicht voor veel chauffeurs een belangrijk aspect. Zo geeft 45 procent van de chauffeurs aan graag te werken omdat klanten meer fooi geven en er veel ritten zijn. 

Toch ziet ook 24,1 procent van de chauffeurs juist op tegen het werken tijdens carnaval. Voor maar liefst 71,4% van deze groep is de grote hoeveelheid dronken mensen hier een reden voor. Ook agressieve mensen, moeilijke klanten, te hoge werkdruk en de lange nachten worden vaak als reden genoemd.

Overuren
Taxichauffeurs blijken tijdens carnaval extreem lange werkdagen te maken. 85,7 van de chauffeurs geeft namelijk aan minimaal 15 uur per dag te werken. Het grootste gedeelte van de taxichauffeurs (57,1 procent) werkt vier of vijf dagen en 14,3 procent van de chauffeurs werkt zelfs meer dan vijf dagen tijdens carnaval. 

Meefeesten
Bijna de helft van de ongevraagde taxichauffeurs (46,4 procent) geeft aan zich bij het werken met carnaval zelf ook te verkleden. De meeste chauffeurs houden het dan echter bij een pruik, das en/of hoed. 17 procent van de chauffeurs die zich verkleden, werkt tijdens carnaval in een volledig carnavalskostuum.

In het onderzoek werd ook gevraagd of de taxichauffeurs weleens 'een romantisch avontuurtje' hebben beleefd met een klant tijdens carnaval. Maar liefst 14,2 procent gaf hierbij toe dit weleens meegemaakt te hebben, terwijl 3,5 procent van de chauffeurs zelfs aangeeft dat dit elk jaar wel een keer gebeurt.

Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden op: https://www.feestwinkelxl.nl/taxi-onderzoek/