Lidwien Storimans met enkele leerlingen
Lidwien Storimans met enkele leerlingen Foto: Wil Feijen

Lidwien heeft weer lichtjes in haar ogen

Algemeen

Son en Breugel - De gangen worden gevuld met geluiden van nog haastig timmerwerk. Leerlingen lopen zenuwachtig op en neer. Artiesten, jong of oud, zijn altijd nerveus bij een expositie. De juffen en meesters hebben een toepasselijke corsage in het haar over de diverse kunstprojecten. Nog een kwartier, dan stromen de ouders, verzorgers en grootouders binnen in de tot museum omgetoverde basisschool De Harlekijn.

Door: Arjen Strik

Foto's: Wil Feijen

Woensdag 7 februari was de afsluiting van het project 'Een hele kunst', met een echte tentoonstelling schoolbreed vormgegeven door de leerlingen met hun vervaardigde kunstobjecten. Er is heel wat moois te zien, wat een talent.

Opmerkelijke carrièreswitch
We feliciteren allereerst Lidwien Storimans met haar benoeming tot directeur van De Harlekijn aan de Zandstraat in Son. Na het vertrek van Luc Schouten, was ze benoemd als interim directeur op De Harlekijn. Blijkbaar viel ze in goede smaak want het personeel en de medezeggenschapsraad spraken hun voorkeur uit om haar definitief te benoemen. "Een droom werd werkelijkheid," aldus Lidwien. Ze vertelt eerst over haar opmerkelijke carrièreswitch en daarna over het thema: 'Een hele kunst'. "Ik zat eerst in de verkoop van lichtjes. Ik was actief in het bedrijfsleven in een internationale commerciële functie. Een mooie baan, maar ik miste toch het maatschappelijk belang van wat ik deed. Het basisonderwijs leek me altijd al geweldig. Jonge mensen helpen hun talenten te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen, was iets wat gevoelsmatig bij me paste. Toen ik veertig werd heb ik mezelf diep in de ogen gekeken en voelde: nu of nooit. Ik ben toen gestart, met de verkorte Pabo-opleiding en daarna met de twee jarige interne opleiding 'schoolleider'. Ik heb mazzel gehad want ze zochten een waarnemend directeur voor De Harlekijn en ik werd gevraagd. Ik heb toen mijn baan opgezegd en ben aan het avontuur begonnen. De Harlekijn is een prachtige school met een betrokken team. Ik hoorde van collega's: 'We worden enthousiast door jouw enthousiasme.' Toen wist ik dat ik goed zat, het was wederzijds."

Een hele kunst
Wat doet een directeur van een basisschool? Op de eerste plaats ben ik bezig met goed onderwijs, daarnaast geef je leiding aan een klein bedrijf, in al haar facetten. Heel af en toe, kan ik invallen daar waar het nodig is. Belangrijk om te melden is, dat we themagericht werken in het kader van onderwijsvernieuwing. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar antwoorden en om creatieve oplossingen te ontwerpen voor problemen die ze tegen komen. Dit betekent dat ze niet alleen leren te observeren, vragen te stellen en een idee te verwoorden maar ook hoe ze moeten omgaan met tegenslagen en hoe ze het best kunnen samenwerken.

Dit keer is het centrale thema 'kunst'. De school wordt hun museum, waar ze hun kunstwerken kunnen tentoonstellen. Er zijn verschillende thema's voor de groepen. Zo houdt groep 1 en 2 zich bezig met beeldhouwen, groep 3 en 4 met schilderkunst, groep 5 en 6 met de danskunst en groep 7en 8 met fotografie. "Dit is een echt mooie foto, de juiste vlakverdeling", zegt Wil, onze fotograaf. "Kinderen krijgen hierdoor regie in hun eigen leerproces. De juffen en meesters staan niet boven de groep maar zijn deelnemer aan hetzelfde proces." Lidwien kan nog uren vertellen. "Oh ja," zegt ze nog."Op zaterdag 7 april hebben we een Open dag op De Harlekijn tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Ouders van peuters en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om te komen." Ze mist de lichtjes echt niet, want die heeft ze in haar ogen.

Lidwien Storimans Harlekijn
Lidwien Storimans met een leerling