Stefan Jorna
Stefan Jorna Foto: Wil Feijen

HTC Son Tennis: méér dan alleen tennis

Sport

Son en Breugel - In het kader van het vijftigjarig bestaan van HTC Son Tennis had ik een gesprek met Stefan Jorna, vanaf september 2012 jeugd- en senioren trainer bij HTC. Stefan komt uit een echt sportgezin, zijn vader was ook tennis leraar, zijn moeder gymlerares. Na zijn ALO opleiding tot gymleraar is Stefan uiteindelijk tennisleraar geworden. Van zijn hobby heeft Stefan zijn werk gemaakt! 'Het leuke is dat je veel meer de progressie ziet bij je leerlingen, vooral bij de kinderen', vertelt Stefan.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

De jongste kinderen (tot 11 jaar) worden ingedeeld in vier categorieën, blauw (vier- en vijfjarigen), rood ( zes- en zevenjarigen), oranje (acht- en negenjarigen) en groen (tien- en elfjarigen). Deze week is Stefan begonnen met het trainen van de jongste categorie, de tenniskids blauw. De kleintjes krijgen samen met hun ouders les, de ouders helpen hun kinderen (bijvoorbeeld door het aangooien van de tennisballen). Voor ouders een ideale gelegenheid om samen met hun kind te sporten!

Spelenderwijs leren

Bij elke categorie is het formaat van de ballen en het speelveld aangepast, om ervoor te zorgen dat het voor de kinderen op dezelfde schaal is als voor volwassenen. 'Een volwassene kan in twee stappen bij de linker- of rechter zijlijn staan, als hij of zij op de baseline staat. Voor de kinderen moet dat hetzelfde zijn'. Zo leren ze, spelenderwijs, op passende wijze de tennissport.

Vanaf 12 jaar spelen en trainen de kinderen met tennisballen en rackets van een normaal formaat, op een normaal veld. Daarbij worden de kinderen in twee groepen verdeeld: reguliere jeugd en de selectiejeugd. De reguliere jeugd betreft kinderen die het leuk vinden om te tennissen, zij trainen een keer in de week. De selectiejeugd bestaat uit kinderen die willen tennissen op een zo hoog mogelijk niveau, ze trainen twee of drie keer per week.

WhoZnext teams

De selectiejeugd zet zich ook in voor de jongere jeugd, bijvoorbeeld door lid te zijn van het WhoZnext team. Dit zijn negen kinderen van 14 jaar of ouder, die allerlei activiteiten organiseren voor de jeugd onder 14 jaar, zoals bijvoorbeeld de Pietenmiddag. Er is ook een tweede WhoZnext team, dit betreft een viertal jongeren van 18 jaar of ouder. Zij organiseren het trainingsweekend, dat op 30 juni gehouden wordt, samen met Stefan (als coördinator). Ook organiseren ze een winterevent, bijvoorbeeld skiën of schaatsen, in een binnenhal.

In samenwerking met tennisscholen worden extra trainingen op regionaal niveau georganiseerd (onder de noemer toptennis). De beste jeugdspelers uit de regio trainen met elkaar, ze spelen ook veel toernooien. Ze gaan er echt voor om prof te kunnen worden!

Bij de trainingen voor senioren worden de ongeveer 60 geïnteresseerden in groepen in gedeeld op niveau én op het onderdeel waar ze speciaal op willen trainen. Geïnteresseerden kunnen aangeven op welk onderdeel ze willen trainen, bijvoorbeeld dubbel- of juist enkelspel. Er zijn twee trainingsperioden, een in de zomer en een in de winter. Per periode wordt een trainingsavond georganiseerd, waarbij iedereen samen traint, ongeacht het niveau. Zo kunnen de senioren elkaar leren kennen, tegelijkertijd kunnen de meer gevorderde tennissers de anderen helpen. Het is een groot succes, in maart zal de volgende avond plaatsvinden.

24 maart vriendjes/vriendinnetjes dag

Op 24 maart wordt een vriendjes/vriendinnetjesdag georganiseerd. De organisatie is in handen van het jongste WhoZnext team, op deze dag kunnen jeugdleden hun vriendjes en/of vriendinnetjes meenemen, die (nog) geen lid zijn. Het WhoZnext team zorgt voor de publiciteit, waaronder een mailing naar alle leden en flyers, die her en der in het dorp zichtbaar zullen zijn.

Het mes snijdt aan twee kanten, de organiserende jeugdleden doen waardevolle ervaring op, die ze (hopelijk) ook voor de club in kunnen zetten als ze doorstromen naar een van de commissies die de club rijk is. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen op de club te krijgen, daarom zullen er ook andere, niet tennis gerelateerde activiteiten worden georganiseerd, zoals voetgolf en mini-tennis, voor versnaperingen wordt gezorgd!

Toptennis in eigen dorp!

In hetzelfde weekend zijn de finales van de clubkampioenschappen, dus wordt het sowieso gezellig en zal er genoeg te doen zijn! Ook de ouders van de jeugdleden en deelnemers van de vriendjes/vriendinnetjesdag zijn van harte welkom, evenals andere geïnteresseerden. U kunt kijken naar de tennissende jeugd, én tennis op topniveau zien. Ook de competitiewedstrijden zijn op hoog niveau, voor toptennis hoeft u niet per se naar Wimbledon of Roland Garros!

Ook het oudere WhoZnext team doet waardevolle organisatie-ervaring op, door het organiseren van het trainingsweekend/kamp, dat op 30 juni plaats zal vinden. Het programma is nog niet bekend, alleen dat de oudste jeugd zal overnachten in de tennishal. Voor de jongere jeugd duurt het programma tot acht uur 's avonds.

Een week later zal het open jeugdtoernooi plaatsvinden, van 9 tot en met 15 juli. In dezelfde periode vindt ook de begeleidingsweek plaats, van 9.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen terecht op de club. Het is fijn voor de kinderen dat ze begeleiding krijgen, ze krijgen leuke opdrachten zoals het kijken naar het spel van hun vrienden/vriendinnen en te benoemen wat hun sterke punten zijn. Zo leren ze kritisch kijken!

Meer dan alleen tennis

HTC Son Tennis, het is méér dan alleen tennis. Tennis op elk niveau, voor ieder is er wat wils. Het is ook een club gericht op het promoten van de tennissport, die betrokken is bij haar leden en die haar leden bij de club betrekt. Een club waar het gezellig is, een club ook waar je vaardigheden kunt leren die later van pas komen.

Een club waar Stefan helemaal op zijn plek is. Stefan is al 13 jaar trainer, hij vindt het zo leuk dat het niet als werk voelt. 'Het is leuk om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen, als mens én als tennisser'. Hij is een bevoorrecht mens, Stefan.