Fred en Willem te midden van een deel de jongens van de Foundation
Fred en Willem te midden van een deel de jongens van de Foundation

SBC op bezoek bij FC Kickstart Bangalore deel II

Sport

Son en Breugel/Bangalore - Een van de mooie kanten van correspondent van DeMooiSonenBreugelKrant is dat je inspirerende verhalen mag aanhoren. Zoals het verhaal van FC Kickstart Bangalore, dat u in de editie van 28 februari kon lezen in onze krant. Er zit nog een vervolg aan het verhaal, waar ik over sprak met Willem van 't Geloof (voorzitter van SBC) en Fred Buijs (technisch adviseur).

Door: Lucas van As

Zoals u heeft kunnen lezen, begon het verhaal met een toevallige ontmoeting. Laxman Batherrai, hoofdtrainer van Kickstart was op bezoek bij Peter van de Moesdijk, een fervent India-ganger, die tijdens zijn reizen met Kickstart in aanraking was gekomen. Peter woont vlakbij het SBC-terrein. Laxman hoorde dat er een training aan de gang was, en wilde natuurlijk graag gaan kijken, als liefhebber. En zoals dat gaat in zulke gevallen, van het een kwam het ander.

Tijdens het overleg wat in die fase plaatsvond, werden Fred en Willem nieuwsgierig naar het verhaal van Laxman en FC Kickstart, op zijn beurt raakte Laxman onder de indruk van de faciliteiten en de trainingen bij SBC. Het was aanleiding voor een bezoek van Fred en Willem aan Bangalore, waarover u heeft kunnen lezen.

Het was indrukwekkend

'Het was indrukwekkend om te zien hoe de mensen daar wonen en leven. De massaliteit en de diversiteit, het is wonderbaarlijk!' vertelt Fred. Tijdens het bezoek aan FC Kickstart bleek al gauw dat voetbal en opleiding daar nauw met elkaar verweven zijn.

Enerzijds is er de Academy, waar kinderen een voetbalopleiding krijgen. De kinderen komen uit de gezinnen die de opleiding kunnen betalen. Het kunstgrasveld van de Academy wordt verhuurd waarmee inkomsten worden gegenereerd.

Anderzijds is er de Foundation, die de kinderen een zo goed mogelijke maatschappelijke start wil geven. Talenten uit de sloppenwijken bij de Academy te komen voetballen, ze voetballen vijf keer per week op verschillende veldjes in Bangalore. Ook al lukt het niet om profvoetballer te worden, de kinderen hebben in elk geval meer kans op een goede baan.

Overigens worden de kinderen uit de slums in het weekend naar het veld van Kickstart gebracht om daar in groter verband wedstrijdjes te voetballen.

Lifestyle coaching

Naast het feit dat de kinderen van de Foundation van de straat zijn, waar ze in aanraking kunnen komen met drugs en criminaliteit, leren ze allerlei vaardigheden zoals lifestyle-coaching (hoe presenteer ik me, hoe red ik het in het leven, hoe kan ik iets met de opleiding doen). En ze krijgen elke dag een gezonde maaltijd!

Het is een project waar SBC graag aan meewerkt, zonder er middelen van de club in te investeren overigens. Eerst wil de club dat het een en ander goed opgezet is en na een jaar geëvalueerd wordt of en hoe er verder gegaan zal worden. Doel is wel dat binnen vijf jaar FC Kickstart zichzelf kan bedruipen. In dat kader is het van groot belang dat de voetbal academy goed opgezet wordt zodat er meer (betalende) leden aangetrokken kunnen worden. Ook moet FC Kickstart meer velden ter beschikking krijgen, zodat meer kinderen uit de diverse sloppenwijken bereikt kunnen worden. En zodat er meer velden verhuurd kunnen worden, wat inkomsten oplevert.

FC Kickstart op bezoek in Nederland

In juni komt een groep van 20-25 mensen van FC Kickstart naar Nederland, spelers en begeleiders. Zeeburgia uit Amsterdam heeft al toegezegd de kinderen te willen ontvangen en een training en wedstrijd te organiseren.

Er is een heel programma samengesteld, dat niet alleen uit voetbal zal bestaan. De groep zal ook een bezoek brengen aan ASML en Philips. Bangalore is de ICT-hoofdstad van India, er werken ook mensen uit Bangalore bij de beide bedrijven. Het is de bedoeling de jongens te inspireren. Verder zijn er ook trainingen op de velden van SBC, zowel met de eigen trainers als met de trainers van SBC.

Veel nodig

Het is een hele organisatie, er is veel nodig. Zo is er behoefte aan transport naar de verschillende locaties, liefst met een bus, en daarom ook aan mensen met groot rijbewijs die in een dergelijk voertuig mogen rijden.
Ook mensen die ontbijt of avondeten willen verzorgen, of onderdak willen bieden zijn van harte welkom. Omdat de jongens niet zo goed Engels spreken, is het wel de bedoeling dat de hele groep van 20-25 mensen bij elkaar blijven.

Mocht u wat betreft één van de bovenstaande zaken iets kunnen en willen betekenen, meldt u zich bij SBC!

Naar aanleiding van het artikel van 28 februari hebben Fred en Willem veel positieve reacties ontvangen. Erik Mol van Metafa (hoofdsponsor van SBC), stelde meteen de benodigde voetballen ter beschikking. SBC had nog een aantal oude shirts liggen, die in overleg met de Rabobank (de betreffende sponsor) eveneens ter beschikking gesteld zijn.

Inzqmelactie

Daarnaast wil SBC in samenwerking met ander clubs in de regio een inzamelactie starten. De bedoeling is om gebruikte voetbalschoenen die nog hergebruikt kunnen worden in te zamelen, evenals voetbaltenues, ballen etc.

Naast het bovenstaande heeft FC Kickstart behoefte aan technische ondersteuning. Goede trainers dus! SBC heeft het geluk over uitstekende jeugdtrainers te beschikken, die UEFA-gecertificeerd zijn. In overleg met die jeugdtrainers zal SBC een train-de-trainer programma opzetten voor FC Kickstart.

Train de trainer

Ook is de ambitie om trainers vanuit Bangalore naar Nederland te halen, om hier opgeleid te worden en thuis weer anderen op te kunnen leiden. Zo wordt de Academy aantrekkelijker, en kan de Academy eerder op eigen benen staan. De velden blijven een belangrijk middel in dat opzicht, omdat ze niet alleen gevraagd zijn voor sport, maar ook bijvoorbeeld voor festivals.

Voor SBC ligt de prioriteit bij het train-de-trainer programma, de fondsen die daarvoor nodig zijn, en de inzameling van materiaal en geldinzamelingsacties.

Een inspirerend verhaal, wat hopelijk velen inspireert een bijdrage te leveren! Mocht u dat graag willen doen, kunt u zich melden bij SBC of een mail sturen naar hoofdbestuur@vvsbc.nl.

Willem van 't Geloof (links) en Fred Buijs
De oude Rabobank shirtjes, door de Rabobank beschikbaar gesteld voor een team van de Kickstart Foundation