René van den Hove, Marlies Koog en Linda van Vroenhoven
René van den Hove, Marlies Koog en Linda van Vroenhoven Foto: Wil Feijen

Kom jij ook? Open dag op PlatOO scholen Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 24 maart is het open dag voor de twee Plat00 scholen in Breugel, De Regenboog en De Krommen Hoek, én voor peuteropvang Kidsintown Op de Hoek, die met beide scholen verbonden is. De open dag is de ideale gelegenheid om te laten zien wat beiden scholen en de peuteropvang te bieden hebben, hoe uniek ze zijn. Ik sprak daarover met Jolein Orelio (directeur), Olga Stoffels en René van den Hove (leerkrachten) van OBS De Regenboog, met Linda van Vroenhoven en Marlies Koog van Kidsintown Op de Hoek en met Mieke de Bakker, directeur van BS De Krommen Hoek. Een hele lijst mensen, met een mooi verhaal!

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Uniek maatwerk

Alle scholen zijn uniek, al was het maar omdat de schoolleiding en leerkrachten hun werk op hun manier invullen. De benadering van De Regenboog én die van De Krommen Hoek zijn zo mogelijk nóg unieker, vooral in combinatie met de peuteropvang van Kidsintown Op de Hoek. Beide scholen zijn onderdeel van PlatOO, dat de scholen vrij laat om hun eigen invulling te geven aan het strategisch beleidsplan van de stichting. Basisschool De Ruimte in Son, ook onderdeel van Plat00, houdt de open dag op een andere, nog nader bekend te maken datum.

Beide scholen willen op hun manier maatwerk leveren, dat afgestemd is op het kind. Bij De Regenboog doen ze dat door middel van de Fides-methode (fides=vertrouwen), de methode leert hoe kinderen met elkaar, met hun ouders en met hun leerkrachten om moeten gaan. Het doel is dat iedereen gelukkig is!

Symbolen en thema's

Bij De Regenboog wordt veel gewerkt met symbolen. De symbolen kunnen ingezet worden bijvoorbeeld als het voor een kind even te veel is. De situatie wordt wel besproken, zodat het voor de kinderen normaal wordt. De symbolen ondervangen alles wat gebeurd op sociaal gebied, dingen die kinderen thuis meemaken nemen ze mee naar school en andersom. De symbolen zijn alom aanwezig, ook de ouders die helpen bij het overblijven, werken er mee.

Bij De Krommen Hoek wordt thematisch gewerkt, kinderen leren door indrukken op te doen, ze leren 'per ongeluk'. Dat wil De Krommen Hoek stimuleren, waarbij de leerkrachten wel doelbewust lijn in het proces proberen te brengen. Ze houden het (leer)doel voor ogen, zonder kinderen te dwingen. Ieder kind krijgt een persoonlijke aanpak, aan de hand van een thema.

De thema's worden aangereikt door Schatkist, dit is een programma ontwikkeld voor groep 1 en 2. Het thema van de lenteperiode is nieuw leven, groei en bloei, het thema komt ook op de open dag terug. Ook wordt gewerkt met Kleuterlab. Dit is een set themakaarten met doe- denk- en probeeractiviteiten voor groep 1 en 2.

Betrokken ouders

De ouders van de kinderen zijn op beide scholen erg betrokken, veel ouders helpen mee zoals bij het overblijven. Of bij het maken van de flyers etc. voor de open dag!

Veel ouders van de kinderen op beide scholen zullen aanwezig zijn, vragen beantwoorden of belangstellenden rondleiden. Dit is niet alleen nog een teken hoezeer de ouders bij beide scholen betrokken zijn, het is óók een teken hoezeer ze de school waarderen. De scholen verschillen vooral in de accenten die ze leggen, beide scholen zijn op het kind gericht en willen maatwerk leveren. Beide willen een omgeving creëren waar kinderen zichzelf kunnen zijn, fouten mogen maken en waar een gevoel van samenhorigheid heerst.

Eén verschil is er wel: waar de rondleiding bij De Regenboog begint bij groep 6, om vervolgens via groepen 3 tot en met 5 bij de kleintjes van groep 1 en 2 aan te komen. Bij De Krommen Hoek begint de rondleiding juist bij de kleinsten. Daar zullen de nieuwe kinderen beginnen, maar de scholen willen ook laten zien wat ze verder te bieden hebben. Het mooie is, dat met de peuteropvang van Kidsintown Op de Hoek er bij, beide scholen een thuis bieden voor kinderen van 2 tot en met 13 jaar.

Partners, geen concurrenten

De Regenboog en De Krommen Hoek zijn dan ook meer partners dan concurrenten. Ze zijn niet voor niets beide onderdeel van het overkoepelende PlatOO. Ze hebben wel hun eigen kwaliteiten, hun eigen identiteit.

Die van De Krommen Hoek is sterk verbonden met de prachtige, groene locatie waar de school dus mag blijven. Waar De Krommen Hoek niet langer deel uitmaakt van het plan 'Breugel Bruist', geldt dat voor De Regenboog wel. Al houden ze scherp in de gaten dat onderwijs op hun manier ook in de nieuwbouw mogelijk zal zijn. In die nieuwbouw zullen twee BSO en twee dagopvang groepen komen, zodat kinderen van 0 tot en met 13 jaar welkom zullen zijn.

Iedereen is van harte welkom op De Regenboog, De Krommen Hoek en bij Kidsintown Op de Hoek. Belangstellende ouders kunnen een kijkje nemen en kennis maken met de school, de leerkrachten en de ouders en kinderen die al op de school zitten.

De open dag is van 10.00 tot 12.00 uur. Beide scholen hebben ook nog een inloopochtend, op De Regenboog op 28 maart van 9.00 tot 10.30 uur, op De Krommen Hoek op 6 april van 10.30 tot 12.00 uur.

Kom kijken en laat u verrassen!