Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Column Lucky Luc

Column

Regen is een zegen

Alle zegen komt van boven, dacht ik toen ik buiten kwam. Binnen was het droog en behaaglijk, pas toen ik buiten kwam zag ik dat het regende.

'Shit!' dacht ik. Slecht getimed! Ik had geluncht samen met een oud-collega en inmiddels goede vriend. Het was gezellig, dus ik lette niet op wat er buiten gebeurde. Het kwam dan ook als een verrassing voor mij, niet een van de leuke soort.

Van de nood een deugd maken, is nog zo'n leuk gezegde. Dat viel in deze situatie nog niet mee. Roeien met de riemen die je hebt, dat had meer kans van slagen. Hard regende het niet, hard genoeg om aardig nat te worden. Met mijn feilloze vooruitziende blik had ik mijn regenpak thuis gelaten. Natuurlijk. Eigenlijk niet zo erg, ik heb een hekel aan die dingen. Net als driekwart van de schoolgaande jeugd, geloof ik. Dan vraag je je als ouder af of een regenpak wel een verantwoorde uitgave is, voor mij geldt dat ook!

Ver hoefde ik niet te fietsen, naar huis. Tien minuutjes, meer niet. Lang genoeg om ervoor te zorgen dat mijn broek compleet doorweekt was. Gelukkig had ik wel een jas die me drooghield, eenmaal thuis hoefde ik alleen een droge broek aan te doen.

Allemaal geen schokkende dingen. Zeker. Het zette me wel aan het denken. We hebben de neiging de regen te vervloeken, als we er doorheen moeten. Dat is begrijpelijk. Het liefst hebben we dat het alleen 's nachts regent, als we in bed liggen. Al zijn er nog steeds mensen die er last van hebben. Het is moeilijk een moment te vinden dat iedereen uitkomt. Misschien maar goed dat het ook niet mogelijk is om te bepalen of en wanneer het regent.

Stel je eens voor dat het nooit zou regenen. Elke dag een stralende zon, dat gaat op een gegeven moment ook vervelen. Erger nog, ons mooie, groene kikkerlandje zou veranderen in een woestijn. Zónder kikkers.

Als je op vakantie gaat, en het is overal mooi groen, dan weet je het al. Hier regent het vaak, en veel! Heb je geluk, dan regent het niet (veel) tijdens jouw vakantie. Heb je pech, dan kun je twee weken je sokken uitwringen. Wil je zongarantie, dan moet je wel rekening houden met een dorre, droge omgeving.

Regen, of beter gezegd water, is een eerste levensbehoefte. Zonder water geen leven, althans niet voor ons mensen. We hebben het nodig, we kunnen niet zonder.

Regen kan ook leuk zijn. Niet alleen als je binnen zit en niet naar buiten hoeft. Mits je voorzien bent van een grote, stevige paraplu of waterbestendige kleding, kan het ook 'fun' zijn. Lekker stampen in de plassen, of 'singing in the rain'. Je kunt er iets moois van maken!

Vroeger, toen ik nog een kleine jongen was, vond ik dat prachtig. Wel met regenlaarzen aan, ook toen hield ik niet van natte voeten. Wild stampen in de plassen, zodat het water hoog opspatte! Op mijn wat gevorderde leeftijd hou ik het bij door de plassen fietsen, met mijn benen zo hoog mogelijk opgetrokken. Wat het zingen betreft, ach dat bespaar ik u maar. Onder de douche kan niemand mij horen.

Regen is een zegen. We hebben er geen invloed op, kunnen ook niet zonder. Dan kun je beter het beste ervan maken.