Afbeelding

De kerk mogelijk gered maar de toon is gezet

Algemeen

Son en Breugel - Op donderdagavond 29 maart werd de nieuwe gemeenteraad van Son en Breugel geïnstalleerd.
Dat is nogal een moment, een serenade door Pro Honere et Virtute, de beëdiging van de raadsleden en dan de eerste officiële raadsvergadering in een nieuwe samenstelling. De kiezer heeft deze samenstelling bepaald op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Uiteindelijk bleek Dorpsbelang als lokale partij de grootste verliezer van deze verkiezingen. Dorpsbelang gaf snel na de verkiezingen al aan dat zij de rol van oppositie partij ging vervullen binnen de raad.

Door: Adrie Neervoort

Voor de raadsvergadering zorgde de harmonie buiten voor de muziek, binnen in de raadszaal zorgde Dorpsbelang voor de toon van de eerste raadsvergadering.
CDA diende samen met DorpsVisie en D66 een motie in voor het opschorten van de sloop van de Petrus Bandenkerk. Een logische stap gezien haar belofte aan de kiezers.

Daar waar PvdA GroenLinks en VVD zich hier ook in konden vinden met een kleine opmerking zoals het opschorten niet moet leiden tot weer meer onderzoeken". 
Was de reactie van Dorpsbelang op de motie heel anders "niet doorpakken niet besluiten maar vertragen "als dit de nieuwe koers wordt dan is de democratie in het geding" aldus Elly Brocken van Dorpsbelang. Want door de motie worden volgens Dorpsbelang, eerder democratisch genomen besluiten een halt toegeroepen en daarom steunde Dorpsbelang de motie dus niet. Direct daarna maakte wethouder Eef van Turnhout ( Dorpsbelang) ook kenbaar dat hij als raadslid de motie ook niet steunde. Hij is namelijk tot de nieuwe wethouders zijn benoemd, in deze fase zowel raadslid als wethouder.

De motie werd uiteindelijk wel aangenomen (meerderheid). Wethouder Van den Nieuwenhuijzen beloofde dat hij in het gesprek dat het college dinsdag na Pasen met de parochie heeft het verzoek kenbaar zal worden gemaakt door hem. Ook beloofde hij de resultaten van dit gesprek zo snel als mogelijk te delen met de raad.