Helga Helders
Helga Helders Foto: Wil Feijen

Gemeentepolitiek te belangrijk om alleen aan mannen over te laten

Politiek

Son en Breugel - Helga Helders is één van de drie vrouwelijke raadsleden in de Gemeenteraad. Ze stond nummer twee op de kandidatenlijst van DorpsVISIE en is na hun glorieuze overwinning met maar lieft 36% van de stemmen onlangs beëdigd als raadslid. Vrouwen zijn schaars in de lokale politiek. Landelijk met 28 procent, maar in Son & Breugel met slechts 19% van de 17 raadszetels. Alle aanleiding om ons eens te verdiepen in de drijfveren van Helga en haar ervaringen als vrouw in dit mannenbolwerk.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Wie is Helga Helders?
We ontmoeten haar in haar mooie huis in Breugel en vragen haar zichzelf voor te stellen. "Ik ben Helga Helders-de Bruin. Vrouw van Frits en moeder van Wouter en Kris. Geboren en getogen in Son en voel ik me erg betrokken bij het wel en wee van ons dorp met haar inwoners. Als kind heb in de Breeakker gewoond. Mooie herinneringen aan die tijd. Een gelukkige jeugd, die ik ook voor mijn kinderen, en inmiddels kleinkinderen, voor ogen heb. Dit schetst ook waar mijn voorkeur voor kleinschaligheid vandaan komt. Na enige omzwervingen, waaronder buitenlandse avonturen, hebben we ons weer gesetteld in Breugel en genieten van het fantastische dorpse gebeuren en proberen iets te betekenen voor de inwoners van Son en Breugel. In de hoop dat anderen het hier ook zo naar hun zin zullen hebben. Maar wel met een toekomst en een terugblik naar het verleden, omdat, wat zo slecht nog niet was te koesteren en te bewaren voor een generatie na ons."

Waarom ben je de politiek ingegaan?
Ze moet even lachen. "Ik ben geen politiek mens, het was een ongelukje. Ik zat zo'n acht jaar geleden op een zonnig terras te kwebbelen met vriendinnen. Waarschijnlijk begonnen we steeds harder te praten. Ik vertelde dat het mij hier weer zo goed beviel maar dat ik het zo zonde vond dat er zoveel karakteristieks was afgebroken en dat het goed was dat er mensen waren die voor het dorp opkwamen. Na afloop kwam een toevallige toehoorder op mij af, die vertelde dat zij het gesprek gehoord had en mij uitnodigde om eens een paar vergaderingen van DorpsVISIE bij te wonen. Dat heb ik toen gedaan en van het één kwam het ander. Ik voelde me thuis bij de filosofie en werkwijze van deze partij. Ik snap wel waarom men mij een graag wilde hebben. Ik ben een vrouw, geboren en getogen in Son, woonachtig in Breugel, actief in het verenigingsleven en een beetje nostalgisch ingesteld. Maar nogmaals ik was geen politiek mens, had geen ervaring, ik doe alleen dingen uit volle overtuiging, hou niet van spelletjes, ben eerlijk in wat ik doe en hou er niet van op de voorgrond te treden."

Waar houd je je mee bezig?
"Ik ben begonnen als fractielid en participeerde in de commissie Burgerzaken. Hier komen alle zaken op het sociale domein aan de orde zoals de WMO, jeugdzorg, onderwijs of ouderenzorg. Gemiddeld kost mij dat 15 uur in de week. Het betreft deelname aan allerlei vergaderingen, het lezen van stukken, voorbereiding, mensen ontmoeten en hun standpunten horen, representatieve taken, noem maar op. In het begin was ik vrij onzeker. Ik had totaal geen ervaring en kennis van de politiek. Maar ik ben fantastisch bijgestaan en klaargestoomd door Theo Groenemans, secretaris van onze partij. Hij heeft een gigantische inhoudelijke kennis en was voor mij een baken in het politieke land.

Heerst er in de raad een mannensfeertje, een politieke haantjescultuur?
"Dat speelt zeker. Soms gaat het alleen om macht en persoonlijke dikdoenerij. Het gaat niet om de inhoud, maar om het scoren. Als vrouw word je soms als emotioneel bestempeld. Niet serieus genomen. Ik denk dat daardoor ook veel burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt, omdat ze voelen dat er spelletjes gespeeld worden. Vrouwen snijden andere onderwerpen aan dan mannen. Zo hebben ze meer aandacht voor de zorg, het onderwijs of bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. Vergelijk het met vriendengroepen. Een gemengde groep kent een andere cultuur en heeft andere gesprekken dan een groep met alleen mannen of vrouwen."

Wat kunnen we van je verwachten?
Door onze gigantische overwinning voel ik een extra druk op mijn schouders om het vertrouwen van de burger in de politiek te herwinnen door echt te luisteren wat er speelt en hun problemen serieus te nemen. Ik zal me voor 100% inzetten om onze beleidsuitgangspunten te realiseren en de kunde en kwaliteit uit eigen dorp weer een centrale positie te geven. Verder wil ik alle inwoners bedanken voor het uitbrengen van hun stem en hun stem op DorpsVISIE in het bijzonder. Laten we met elkaar het goede behouden en koesteren en het dorpse en unieke laten prevaleren in de ontwikkeling van Son en Breugel.

Helga Helders