Joost Franken in zijn kringloopwinkel
Joost Franken in zijn kringloopwinkel Foto: Wil Feijen

Gaat Kringloopwinkel Son sluiten?

Algemeen

Son en Breugel - Als het aan eigenaar Joost Franken ligt niet. "Maar ik sta met mijn rug tegen de muur. We hebben van de projectontwikkelaar van het terrein Wilhelminalaan/Nieuwstraat een brief gehad waarin de huur wordt opgezegd en we per 1 september ons hoekpand aan de Nieuwstraat leeg moeten opleveren. De hallen worden afgebroken en er komen appartementen. We wisten dat we hier tijdelijk konden zitten en dat we na een poos weg moesten. Daarom zijn we inmiddels al twee jaar actief bezig met het zoeken naar passende huisvesting. Maar tot op heden hebben we niks geschikts kunnen vinden."

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Werk van hergebruik
"Alle voorstellen en initiatieven van ons worden door de gemeente afgewezen. Het past niet in het bestemmingsplan of we worden als detailhandel bestempeld en kunnen geen gebruik maken van het beoogde pand. Het vreemde hieraan is dat in alle gemeenten in Nederland Kringloopwinkels moeiteloos op industrie- en bedrijventerreinen gevestigd zijn. In Son kan dat niet, vreemd toch? Om moedeloos van te worden." Zijn zus Ingrid beaamt zijn gevoel. "We raken er behoorlijk gestrest van. De kringloopwinkel heeft een grote maatschappelijke functie. We maken 'werk van hergebruik' en bieden werkgelegenheid aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, verzorgen taalstages en geven vele mensen weer een zinvolle dagbesteding. We beperken het huishoudelijk afval en zorgen dat het centrum aanloop krijgt. We trekken dagelijks bijna 200 klanten, die ook uit de regio komen."

Politiek: Geen woorden maar daden
Joost vervolgt zijn verhaal. "Het moet toch mogelijk zijn om een geschikte locatie te vinden. Onze ideale locatie is een locatie met een afsluitbaar buitenterrein van ca. 1200 m2. Deze moet toegankelijk zijn voor bezoekers, met voldoende parkeergelegenheid. Een pand dicht bij het centrum op een B of C locatie, waar we ook de kringloopwinkel in kunnen vestigen.
Wanneer we moeten sluiten en geen alternatief hebben, gaat de nieuwe winkel aan de Nieuwstraat ook dicht. De afgelopen tijd is gebleken dat deze winkel niet 'alleen' kan bestaan. Bezoekers komen voor de winkel maar neuzen ook even bij de grotere spullen om de hoek."

Behoud van werkgelegenheid
"Als we moeten sluiten betekent dat ook dat ca. 23 medewerkers hun baan verliezen en op straat komen te staan en vele vrijwilligers een andere dagbesteding moeten zoeken. Ook zal het winkelaanbod verschralen en komen er minder mensen naar het centrum. We verwachten dat de politiek zich gaat inzetten voor behoud van de Kringloop in onze gemeente. Ze pretendeert te gaan voor duurzaamheid laat dat dan ook praktisch eens zien. Geen woorden maar ook daden! We hopen dat onze noodkreet opgepikt wordt. Onze hoop is gevestigd op Dorpsvisie, die in haar partijprogramma schrijft: 'Wij willen deze kringloopwinkel absoluut behouden in Son of Breugel op een goed toegankelijke plek. De kringloopwinkel biedt aan veel mensen werk die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en draagt bij aan een gevarieerd winkelaanbod'. Laat men zich wel realiseren dat het 5 voor 12 is. Ik hoop op zeer korte termijn een uitgestoken hand van de politiek te krijgen. Daar worden we in Son volgens mij allemaal beter van."

Afbeelding
Afbeelding
Kringloopwinkel