Hakhout
Hakhout

Publiekswandeling Oude boskernen en hakhout

Algemeen

Son en Breugel - Hout was vroeger van bijzonder groot belang en noodzakelijk om te overleven. Zonder verwarming, voedsel koken, brood bakken, geriefhout en bouwhout wordt het leven niet erg dragelijk. En vooral niet in de afgelopen eeuwen waar lange strenge winters niet zeldzaam waren.

Goed beheer van bomen en bossen en verordeningen waren daarom belangrijk en noodzakelijk. Vanaf de 14e eeuw was hout al een schaars goed in Brabant en werden oplossingen gezocht om er in te voorzien. Dat betrof invoer van hout, maar ook wetgeving en een beter bosbeheer. Hakhout was daarbij een slimme manier om bomen te behakken zodanig dat ze weer gingen uitlopen en na verloop van enkele jaren weer opnieuw behakt konden worden. Bomen konden zo zelfs ouder worden en langer meegaan dan als ze door zouden groeien. De hakhoutstammen waren voor heel veel doelen bruikbaar, afhankelijk van de boomsoort.

In Son en Breugel zijn nog restanten van deze eeuwenoude bosbouw en is waardevol erfgoed van ons landschap geworden. Naar schatting bestaat nu nog geen 3% van onze bossen en houtwallen meer uit bomen en struiken van vóór ca. 1850. En nog jaarlijks verdwijnen er oude landschapselementen. En daarmee ook zeldzame boom- en struiksoorten die er voorkomen. Alle reden om er meer van te weten, van te genieten, ze te herkennen en bij te dragen aan het behoud ervan.

U wordt uitgenodigd voor een presentatie over Hakhout met aansluitend een wandeling met gidsen op zondag 22 april a.s. in de omgeving van de Sonse Bergen en het IVNgebouw in Son en Breugel. Samen met de gidsen van het IVN en de Heemkundekring maken we dit jaar voor de zevende keer een wandeling door Son en Breugel. Dit jaar hebben we eerst een presentatie van Bert Maes over het hakhout dat in Son en Breugel nog te vinden is. Na afloop wandelen we naar de Sonse Bergen of een ander bosgebied in de buurt, waar we, samen met de IVN-gidsen, het gebied zullen verkennen waar het hakhout stond en nog steeds staat.

De start van de presentatie is om 13.30 uur, maar vanaf 13:00 uur is er koffie in het IVN-gebouw aan de St. Genovevastraat 33. De exacte locatie kan nog wijzigen als er veel aanmeldingen binnenkomen. Aanmelden voor 20 april zodat bij een wijziging van de locatie u op de hoogte kunt worden gehouden. De wandeling na de presentatie zal ongeveer twee tot drie kilometer lang zijn, het tempo ligt laag. Wandelschoenen zijn wel aanbevolen.
.
Iedereen is welkom op deze gezamenlijke publiekswandeling, deelname is gratis. Honden (ook aangelijnd) zijn niet toegestaan.

Programma:
13.00 Koffie / thee
13.30 – 15.15 uur Presentatie van Bert Maes
15.15 Koffie / thee
15.30 – 17.30 uur; wandelen naar hakhoutgebied (Sonse Bergen?) langs houtwallen (afhankelijk van aantal aanmeldingen)
Sluiting om ca. 17.30 uur

Meer info en aanmelden (i.v.m. locatie van de presentatie): wandelen@ivn-senb.nl

Hakhout