Leo Achterbergh bij één van zijn schilderijen
Leo Achterbergh bij één van zijn schilderijen Foto: Wil Feijen

Leo Achterbergh overleden

Human Interest

Son en Breugel - Op donderdagavond 12 april is Leo Achterbergh is overleden. Leo Achterbergh was een bekend persoon in Son en Breugel maar ook ver daarbuiten. Leo Achterbergh was een actief kunstenaar, ook was hij betrokken bij de Maandagportretgroep, De Sonse Joffers en de tekengroep Domotek.

Door: Adrie Neervoort / Catherine Witvliet

Veel inwoners van Son en Breugel hebben bij de kunstschilder Leo Achterbergh inspirerende lessen gevolgd of zijn door hem geportretteerd.
Leo werd geboren op 5 juli 1921 in Paree op Oost-Java. Na een mooie jeugd en zijn opleiding tot onderwijzer ging hij naar het seminarie, hij wilde priester worden. Aan deze leerweg kwam abrupt een einde door de oorlog. Na de capitulatie begon voor hem op 21-jarige leeftijd het harde kampleven. Ondanks alle verschrikkingen zag hij deze periode ook als een levensles: 'gezien de omstandigheden leerde ik ook een beetje "dé mens" kennen, ontdaan van bezit, functie, beroep, macht en veiligheid. Dan blijken "belangrijke mensen "soms heel klein en "heel gewone mensen" soms rijke persoonlijkheden te zijn. Ik leerde door "mooie geveltjes" heen te kijken'.
In 1946 kwam Leo, als 25-jarige aan in Nederland. De hang naar het priesterschap was er niet meer, maar wel de behoefte om de diepte van het menszijn te ervaren. Hij studeerde af als psycholoog en in 1952 werd hij gevraagd de bedrijfspsychologische dienst bij de snelgroeiende Daf op te richten. In 1957 liet de familie Achterbergh hun geliefde huis aan de Boslaan bouwen.

Zijn pensionering beleefde hij als een ommekeer in zijn leven. Met evenveel passie waarmee hij zijn werk gedaan had ging hij de weg van de kunstenaar, een zoektocht naar alles wat zijn schilderen kon vernieuwen en verbeteren, hiermee de diepere bestaansvormen van mens en materie ervarend.
Zeer inspirerend voor hem waren de contacten met de kunstenaars uit de regio en België. Ook de ontmoeting tussen kunstliefhebber en kunstenaar was belangrijk voor hem. Hij was dan ook de medeoprichter van Ars Longa, de florerende kunstvereniging van Son en Breugel.

Van 1958 tot 1966 is Leo Achterbergh lid geweest van de gemeenteraad van Son en Breugel. Vanaf 1986 heeft hij als lid van onze expositiecommissie, samen met Annelies Schoth en Ad van Etten, ruim 32 jaar een fraai podium geboden aan kunstenaars uit onze gemeente. In december 2017 heeft de commissie afscheid genomen met een door henzelf samengestelde expositie.
Op zijn 75e verjaardag heeft burgemeester Willem Urlings hem de versierselen uitgereikt behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag werd hem door de gemeente een boom aangeboden. Die is geplaatst in de Zandstraat nabij De Harlekijn. Op deze locatie stond eerder het Centrum voor Creativiteit waaraan hij jarenlang verbonden is geweest.
Leo Achterbergh is 96 jaar geworden.