Liesbeth van Hapert (links) en Mario Smulders (rechts)
Liesbeth van Hapert (links) en Mario Smulders (rechts) Foto: Wil Feijen

Is die oorlog dan nooit afgelopen?

Algemeen

Son en Breugel - Radio SenB zoekt verhalen van kinderen van oorlogouders. Elk jaar op 4 mei is het Nationale Dodenherdenking. Je hoort soms dat mensen van mening zijn dat er nu eindelijk eens een streep moet worden getrokken door de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Maar het blijkt iedere keer opnieuw dat deze verschrikkelijke episode uit de geschiedenis, die honderdduizenden Nederlanders het leven kostte een emotionele golfslag teweeg heeft gebracht die nog steeds niet is uitgerimpeld. Het is en blijft daarom belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt heeft. Het blijkt dat de verschrikkingen van de oorlog en de opvoeding door hun ouders, die bewust de oorlog hebben meegemaakt, ook hun stempel hebben gedrukt op de generatie die na 1945 is geboren.

Door: Arjen Strik
Fotografie: Wil Feijen


Radio S&B wil een thema uitzending maken over ervaringen van kinderen van oorlogsouders
Programmamakers Liesbeth van Hapert (Grenzeloos Tafelen) en Mario Smulders (Mario's Clubhuis) van radio SenB, zijn bezig met een gezamenlijk programma over kinderen van ouders die de oorlog hebben meegemaakt. De bedoeling is dat deze uitzendeing op 4 mei aansluitend aan dodenherdenking wordt uitgezonden. Ze geven een toelichting op het thema van de uitzendeng. " Centraal staat de vraag: Als je ouders de 2e wereldoorlog (bewust) hebben meegemaakt, merk(te) je daar als kind ook wat van in je opvoeding? Er zijn nog maar weinig mensen in leven die de oorlog hebben meegemaakt. Maar het blijkt steeds meer dat de oorlog ook zijn weerga heeft gehad op de kinderen. We zoeken de verhalen van deze 2e generatie en willen graag hun ervaringen optekenen."

Enjoy your freedom it has been paid for
Deze openings spreuk staat op de facebookpagina van stichting Veteranen Son en Breugel. Maar genieten we echt allemaal van onze vrijheid? De oorlog blijkt ook nu zijn tol nog te eisen. Zo lezen we op de site van stichting 40/45: "Mensen die opgroeien in een gezin met ouders die door oorlog en geweld getraumatiseerd zijn, kunnen hierdoor ernstige gevolgen ondervinden in hun ontwikkeling. Zij hebben bijvoorbeeld te maken gehad met een patroon van grote waakzaamheid, er mocht niet worden toegegeven aan zwakheden of er lag een grote druk om toch maar vooral goed te presteren. Vaak ging alle aandacht in de jeugd naar de oorlogservaringen van de ouders of er heerste juist een sfeer van zwijgen en geheimhouding. In sommige gezinnen heeft dat geleid tot grote problemen met agressie, soms uitmondend in fysieke en/of psychische mishandeling. Soms heeft dit tot gevolg gehad dat kinderen van de naoorlogse generatie niet zo goed geleerd hebben wat hun eigen behoeftes zijn."

Desgewenst anoniem en vooraf opgenomen
Liesbeth en Mario vervolgen hun verhaal. "We zijn op zoek naar mensen die hun ervaringen met ons en de luisteraar wil delen over hoe de oorlog in het gezin een rol speelde. Dat kunnen anekdotes zijn, levenservaringen of jeugdtrauma's. Maar reacties kunnen ook in de vorm van expressie, zoals bijvoorbeeld een gedicht of de toelichting op een kunstobject. Een muziekstuk dat diepe indruk maakte. Ook verhalen over de gevolgen voor zigeuners, homo's, zwakbegaafden, joden en foute nederlanders zijn welkom. De bedoeling is een compilatie van de verhalen te maken. De opnames kunnen zowel in onze professionele studio in het Vestzak, bij betrokkenen thuis of in een veilige omgeving plaatsvinden. Het gesprek wordt vooraf opgenomen, desgewenst geanonimiseerd en wordt pas gebruikt na toestemming."
Aanmelding via de site: https://www.radiosenb.nl/contact
Daarna wordt contact met u opgenomen.

Liesbeth van Hapert (links) en Mario Smulders (rechts)