Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Zonnige Koningsspelen groot succes!

Algemeen

Son en Breugel - Onderweg naar Sportpark Schuttersheide, het terrein van SBC, kwam ik een grote groep fietsende kinderen tegen, druk pratend. Ze waren duidelijk op weg naar de Koningsspelen, en hadden er zin in!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Het was een drukte van belang bij SBC, alle basisscholen van Son en Breugel waren aanwezig, met de leerlingen van groep 4 tot en met 8. Iedereen verzamelde zich op het achterste veld, waar een podium was opgericht. Onder de stralende zon wachtten ze tot iedereen er was, het beloofde een warme dag te worden, vrijdag 20 april.

Zesde editie
Het was de zesde keer dat de koningsspelen georganiseerd werden, het thema was dit keer 'samenwerken'. De jeugdraad opende de spelen, daarna volgenden wat huishoudelijke mededelingen en de officiële opening, eerst werd een heuse warming up afgewerkt!

De kinderen waren ingedeeld in groepen, die om de zoveel tijd naar een ander onderdeel gingen, volgens een vastgesteld programma.

Op het terrein van SBC waren een aantal velden ingericht voor de spelen, links achterin stond het podium met daarnaast een veld waar allerlei 'Oudhollandse spelletjes' gedaan werden. Links moesten de kinderen met een teamgenoot op de rug langs pylonen naar de andere kant van het veld rennen, en weer terug. Daarnaast pakte het ene kind een teamgenoot bij de enkels, samen liepen ze als 'kruiwagen' zo snel mogelijk over het veld. Ook moesten ze kinderen gezamenlijk een zware zak tillen, al rennend.

Het was hard werken onder de brandende zon, menig kind zeeg hijgend ineen nadat het over de finish was gerold.

Volop afwisseling
Even verderop werd een soort looptraining verzorgd, kinderen liepen in groepjes rondjes over het veld, waarbij de bedoeling was dat ze samen bij de volgende pylon aankwamen. Eerst met de klok mee, dan tegen de klok in. Het moest wel afwisselend blijven…

Op een ander veld, recht tegenover, stond de Kids Obstacle Run opgesteld. Eerst moesten de kinderen over een 'bok' klimmen, zo een waar je bij de gymles overheen moet springen. Daarna moesten ze samen een zware zak of autoband dragen, onder een net door dat gespannen was tussen twee rijen autobanden, gezamenlijk één van hun teamleden dragen (de minst zware, neem ik aan?), om tenslotte door een tweetal 'play tunnels' door te kruipen. En dat, terwijl ze verbonden waren met een koord. Tenminste, in het begin, totdat men doorkreeg dat het niet echt werkte, verteld Irmo Emmaneel. Het koord werd vervangen door de hand op de schouder van de teamgenoten te leggen, of elkaars hand vast te houden.

Samenwerken
Het koord, of het vasthouden, was behoorlijk wennen voor de kinderen. Ze moesten echt rekening met elkaar houden, en samenwerken. Daar was het natuurlijk om te doen!

Bij het podium was een continu 'dance event', waar een groep kinderen dezelfde warming up oefeningen afwerkten als in het begin.

Op het hoofdveld van SBC waren twee kleine veldjes gemaakt, gemarkeerd met pylonen. Op het ene speelden twee teams een voetbalwedstrijd tegen elkaar, met een zachte bal om het makkelijk te maken. Op het andere deden ze een soort tikkertje.

Zandbak
In de zandbak werd de bootcamp gehouden, een grote groep kinderen keek met belangstelling naar de diverse fitness-oefeningen en deden enthousiast mee. Al gauw werd de verlokking van het zand te groot, het ene na het andere kind liet zich in het zand zakken om zandkastelen te bouwen. Wel samen, geheel in de spirit van het thema van de spelen!
Het ging erom dat de kinderen plezier hebben, missie geslaagd dus!

Naast de zandbak was een rustweide, waar de kinderen zich verzamelden bij de banner van hun school. Sommige scholen hadden hun leerlingen in T-shirts gehuld met hun eigen kleur en logo. De Sonnewijzer, Harlekijn en De Bloktempel hadden gele T-shirts, De Krommenhoek was in het groen en Stokland had grijs als kleur.

Vanwege de warmte én de inspanning liep menig kind rond met een verhit gezicht en bezweet voorhoofd. Sommige kinderen hadden ontdekt dat de uitgedeelde waterflessen ook op een andere manier voor verkoeling konden zorgen, door elkaar nat te spetten. Of dat nou voor verkoeling zorgde…

Iets na elven liepen de spelen ten einde. De sportiefste kinderen kregen een speciale beloning: een vrijkaartje voor Zwembad Son! Na een afsluitende 'dans' werden deze spelen afgesloten, en konden de kinderen genieten van hun welverdiende vakantie!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding