Afbeelding

Meer verkeersveiligheid in Zonhove

Algemeen

In de week van 5 tot en met 10 juni 2018 is er een 'Verkeersweek op Wielen' in SWZ Zonhove. Dit is het eerste evenement dat zich richt op de verkeersveiligheid voor mensen met een beperking. Het is georganiseerd voor cliënten, door cliënten.

Door: Taís Lourinho da Silva

Het doel van verkeersweek op wielen is om bewoners, medewerkers en andere gebruikers van het terrein bewust te maken over verkeersveiligheid. Een keer per maand bespreken cliënten samen met medewerkers de problemen in het donderdagavond Powercafe. Een van deze problemen die aan bod was gekomen was verkeersveiligheid.
Bewustwording van verkeersveiligheid is voor iedereen belangrijk. Er zijn vele lespakketten, materialen en cursussen voor basisscholen, ouderen, scootmobieler etc. Maar er is helaas geen passend aanbod voor mensen met een beperking.

Bezoekers van het Zonhove terrein zijn ook niet altijd bewust bezig met het verkeersveiligheidsgevoel van de mensen met een beperking. Als er een auto verkeerd geparkeerd staat op het terrein van Zonhove, waardoor een vrachtwagen er moeilijk langs kan, moet de vrachtwagen een stukje achteruitrijden. Dit is een onveilige situatie waarin bewoners niet weten wat ze moeten doen. Maar ook taxi's en bezoekers van de cliënten rijden te hard of parkeren op plekken waar het niet mag. Hierdoor is er een spanningsveld gekomen tussen cliënten, medewerkers en andere gebruikers van het terrein.

"Wegspringen is voor ons nog mogelijk, maar voor rolstoelers niet", vertelt Carla den Otter, medewerkster van SWZ Zonhove. "Het gaat soms echt maar nét goed."
"Het definitieve programma van Verkeersweek op Wielen is nog niet helemaal rond, maar er zijn verschillende activiteiten waar bewoners en gasten aan kunnen deelnemen." Zo komt er een rolstoelwasstraat waar bewoners hun rolstoel kunnen laten reinigen en controleren op veiligheid, er komt een bewustwordingsactie met snelheidsmetingen, een verkeerstuin, inspectieronde in het donker met de mannen van het buurtpreventieteam, een verkeersveiligheidstraining, dodehoek project, een forumdiscussie avond in het Powercafe en meer.
Op zondag 10 juni is er een sponsorloop georganiseerd door ouders en er komt een feestelijke afsluiting waar verkeersdiploma's worden uitgedeeld.

Het verbaasd medewerkers van Zonhove dat er landelijk nog geen trainingsmateriaal verkeersveiligheid beschikbaar is voor deze doelgroep. Zij hebben daarom het project 'Verkeersweek op Wielen' aangemeld bij 'Stichting Voor!' Deze organisatie heeft een stemactie uitgeschreven waarbij innovatieve duurzame projecten kans maken op een mooie geldprijs. Tot nu toe staan ze op de zesde plek, maar er is nog kans dat ze tweede worden. Dit zal betekenen dat ze 24.000 euro krijgen. Dit geld wordt dan onder andere besteed aan extra veiligheidsmiddelen voor het Zonhove terrein en het wordt dan gebruikt om dit project landelijk uit te rollen.
Medewerkers en cliënten van Zonhove nodigen iedereen uit om deze week eens te komen kijken en meedoen. Want het zijn niet alleen de bewoners die zich meer bewust moeten worden over de verkeersveiligheid in en rondom Zonhove. "We kijken graag samen waar we de verkeersveiligheid kunnen verbeteren en dat begint met bewustwording van elkaar als weggebruiker." Ook hopen de medewerkers en cliënten van Zonhove dat dit evenement jaarlijks plaats kan vinden, zodat iedereen weer een opfrisbeurt kan krijgen over verkeersveiligheid.

Voor informatie of hulp kunnen dorpsgenoten zich melden bij empowerment@swzzorg.nl van de werkgroep Verkeersweek op Wielen.