Ria van Rijssel bij de  hypermoderne schilmachine
Ria van Rijssel bij de hypermoderne schilmachine Foto: Wil Feijen

Het witte goud uit Son en Breugel

Human Interest

Het is lente, het aspergeseizoen is begonnen!
Ria en haar man Noud runnen samen de Groente- en Aardbeienkwekerij van Rijssel en verkopen hun verse eigen geteelde seizoensgebonden producten in hun boerderijwinkel op het Bokt. Het is weer lente, dus het aspergeseizoen is begonnen. Behalve dat asperges overheerlijk zijn, zouden asperges ook lustopwekkend zijn én een geneeskundige werking hebben. Zeker is in ieder geval dat deze groente zeer gezond is en natuurlijk ook heel geschikt voor een romantisch diner. Reden voor de MooiSonenBreugelKrant om eens aandacht te schenken aan deze koningin onder de groenten.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Ambachtelijk gekweekt en met passie
Noud: "Ik teel al 40 jaar asperges. We zijn de enigste teler in Son en Breugel. Ik heb een perceel van zo'n halve hectare. De opbrengst is allemaal voor de eigen verkoop. We steken de asperges elke dag, behalve de zondag, die liggen dezelfde dag nog in onze winkel. Vers is de kracht van de boer!" Ria vult hem aan: "We werken met het ras Backlim. Dit gewas produceert een mooie, rechte asperge. Deze asperge wordt door onze klanten als bijzonder smaakvol ervaren. Wij telen uitsluitend onbespoten asperges. Puur natuur dus!"        


Het telen van asperges is arbeidsintensief en bewerkelijk
Onze teler: "Een jonge aspergeplant kan pas vanaf het derde jaar worden gestoken. Als de temperatuur boven de 12 graden komt, doet de natuur zijn werk en beginnen de stengels te groeien. De asperges worden door mij gestoken voordat het zonlicht ze heeft bereikt. Als je ze toch door laat groeien tot boven de grond, krijgt je de groene asperges. Daar is bij ons weinig vraag naar. De eerste asperges uit de koude grond hebben we vorige week gestoken. Dus we kunnen weer volop genieten van deze lekkere asperges, die op natuurlijke wijze, onder warme zonnestralen onder het aspergefolie hebben kunnen groeien. Het aspergeseizoen is daarmee voor ons wat later begonnen, omdat we een te koud voorjaar hebben gehad. De prijs van asperges kan varieren afhankelijk van het klimaat en dus het aanbod. Maar door de bewerkelijkheid blijft het natuurlijk een relatief dure groente. Het oogstseizoen duurt traditioneel tot 24 juni, tot Sint Jan, een feestdag ter ere van Johannes de Doper. Een aspergeplant gaat gemiddeld 8 jaar mee. Na hun prestatie hebben de planten rust nodig, om ook het volgende seizoen weer smaakvol te kunnen presteren."

Asperges steeds populairder, meer smaak en geschild te koop
Wat is volgens hen de aantrekkingskracht van het 'witte goud'? Noud vertelt: "De asperge steekt boven andere groenten uit. Asperges zijn het lentegevoel. Ze zijn alleen van april tot eind juni te verkrijgen. De asperge is chic. De asperge geniet een brede populariteit. We hebben tegenwoordig een hypermoderne schilmachine, zodat je geen vieze draden meer hebt, die je maaltijd verzieken." Zijn vrouw vult hem aan: "Behalve lekkere gerechten leveren asperges ook positieve gezondheidsvoordelen op. Er zitten veel vitamines in, waaronder C en E, en foliumzuur en ze zijn gunstig voor de bloeddruk, het hart, de nier- en leverfunctie. Bovendien bevatten ze ook weinig kilocalorieën, dus asperges zijn slankmakers." Ria geeft nog wat tips: "Het belangrijkste bij asperges is dat deze groente nooit gecombineerd mag worden met sterke smaken. De asperge heeft zo'n zachte smaak, dat ze snel wordt aangetast door andere, sterkere smaken. De typische aspergesmaak is vooral het gevolg van het zogenoemde asparaginezuur dat in de asperge zit. Er zijn tegenwoordig zoveel fantasieprikkelende en tongstrelende recepten en bereidingswijzen dat het je doet duizelen. Combineer en asperege gerecht eens met heerlijke aardbeien en geniet van het voorjaar.

Maar niet alleen asperges zijn te koop op de Bokt. Je koopt er ook dagelijks verse groenten uit eigen kwekerij. Het assortiment is seizoensgebonden en bestaat o.a. uit aardbeien, asperges, bospeen en slasoorten, koolsoorten, nieuwe aardappelen, spekbonen, snijbonen, tuinbonen, sperciebonen, boterbonen, prei, capucijners, doperwten, , rabarber, scharreleieren en pompoenen. Noud en Ria vertellen je graag meer over de verse producten en de kwekerij. Groente- en Aardbeikwekerij Van Rijssel , Bokt 3 Son en Breugel. Zie Facebook: Van Rijssel-Groenten en Fruit.