Afbeelding

De pen en het zwaard

Algemeen

Son en Breugel - Gisteren 3 mei was het de Dag van de Persvrijheid. Een dag waar wij als mediabedrijf toch even bij stil willen staan. Deze dag is in 1993 wereldwijd ingevoerd door de Verenigde Naties om te benadrukken dat er internationale verdragen bestaan waarin afgesproken is dat de vrijheid van het journalistieke woord een grondrecht is.   

Door: Arjen Strik
 
Deze persvrijheid staat wereldwijd onder druk. Nog nooit werden wereldwijd zoveel journalisten gevangen gezet of vermoord om hun de mond te snoeren als de afgelopen jaren. Ook door de komst van sociale media, het bewust verspreiden van nepnieuws en wereldleiders en nationale populistische politici die openlijk hun minachting laten blijken voor de pers zorgen dat de persvrijheid onder vuur ligt.
 
In Nederland kunnen we gelukkig nog schrijven en zeggen wat we willen zonder ons zorgen te hoeven maken over onze positie en censuur. We scoren als land nog hoog in de vrijheid van de pers, maar we zijn een aantal plaatsen gedaald op de internationale ranking door een afnemende verscheidenheid van opinies en het meer hanteren van zelfcensuur door mediabedrijven .
 
Ook een Huis aan Huisblad als DeMooiSonenBreugelKrant kan alleen bestaan dankzij de persvrijheid. Wij hebben onze eigen redactionele verantwoordelijkheid en maken keuzes hoe we ons willen positioneren. In ons geval dekt de naam de lading. Met DeMooiSonenBreugelKrant geven we aan dat we een positieve krant willen zijn. We geloven en hebben vertrouwen in onze bestuurders en initiatieven uit onze dorpsgemeenschap. Dat wil niet zeggen dat we niet kritisch kunnen zijn. De pen en het zwaard. Maar we proberen daarin altijd opbouwend te zijn, mensen in hun waarde te laten. Wij willen een weekblad en dagelijkse internetkrant zijn die mensen graag lezen en het mooie van onze gemeente benadrukt. Dat kunnen we doen door de vrijheid van de Pers. Een dag waar we toch even bij stil wilden staan, omdat deze dag onze waarden en bestaansrecht onderstrepen.