Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Verhuizing bibliotheek kost meer dan begroot

Algemeen

Son en Breugel - Een onderzoek naar wat de feitelijke meerkosten voor de tijdelijke bibliotheek zijn, wijst uit dat het gaat om een bedrag van € 37.000,-
De overschrijdingen heeft  hoofdzakelijk betrekking op de extra brandwerende maatregelen en de extra fundering van de units.

Hiervoor is goedkeuring geven door een niet bevoegde ambtenaar. De ambtenaar was hiervoor niet bevoegd omdat het bedrag buiten de raming van de budgetten van de budgethouder valt. In degelijke situaties moet de budgethouder zijn akkoord geven.
De gemeente zegt dat het feit dat alles erop gericht was om de planning van de sloop van het gemeentehuis te halen er een tijdsdruk ontstond.
Onder deze tijdsdruk is de goedkeuring voor het overschrijden van het budget, niet op de juiste wijze tot stand gekomen.

Dat dit heeft kunnen gebeuren geeft aan dat er verbeterpunten zijn binnen de organisatie. Met name in het proces van financieel beheer. Maar ook als het gaat om de afstemming tussen inhoud- en budgetverantwoordelijkheden en de stuurgroep richting het college.
Ondanks dat de meerkosten binnen het mandaat van het college vallen, had deze had deze overschrijding wel gemeld moeten worden aan de commissie GZ. Doordat het college ook niet op de hoogte was van de overschrijding is dit dus niet gedaan.

Maatregelen
Door de conclusies die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn er direct acties ondernomen om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen. Zoals de manier van informatieverstrekking tussen stuurgroep(en) en het college. Ook zal de ondersteuning van de financiële adviseurs en financiële administratie worden aangepast.
Of de conclusie en de maatregelen ook de instemming van de commissie CZ en de Raad kunnen krijgen zal nog moeten blijken.
De uiteindelijk totaalkosten voor de tijdelijke huisvesting van de bibliotheek komen nu op €275.732,- .