Afbeelding

Een rondje om de kerk

Politiek

Son en Breugel - Op 21 maart waren er gemeenteraadsverkiezingen. Dorpsvisie kwam als glorieuze winnaar uit de bus en veroverde 6 van de 19 raadzetels. Volgens het gebruik benoemt de overwinnaar een informateur om na verkennende gesprekken met alle partijen te komen tot een succesvolle coalitie.

Door: Arjen Strik / Adrie Neervoort

Nederland is een coalitieland. Doordat er veel partijen meedoen aan de verkiezingen resulteert dat na afloop van de verkiezingen in een spel van onderhandelingen, dat moet leiden tot een nieuwe coalitie. Dit is een verbond tussen partijen die de komende jaren het voortouw nemen in het politieke proces.

Wie wil met wie in zee?
Dorpsvisie wees Gaby van den Biggelaar aan als informateur. Wie wil met wie in zee? Na gesprekken met alle partijen kwam Gaby tot de conclusie, dat een coalitie tussen Dorpsvisie, CDA en PvdA/Groen Links het meest voor de hand lag. Op basis van haar voorwerk werd ze tot formateur benoemd om te komen tot een coalitieakkoord tussen de beoogde partijen. Een proces dat tot op heden in alle stilte, achter gesloten deuren plaatsvond.

Scheiding tussen kerk en staat
Waarom blijft het zo stil in Son en Breugel terwijl in bijna alle omliggende gemeenten inmiddels een nieuwe coalitie gevormd is. Inmiddels is duidelijk dat de Kerk in Son schijnbaar het probleem is.
De troef is niet in handen van de politiek maar ligt bij de parochie en het bisdom. Zij zijn eigenaar van de kerk en hebben destijds met de gemeente een sloopcontract afgesloten. De partijen die als winnaar uit de stembus kwamen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft een belofte gedaan aan de kiezers. Deze belofte willen ze natuurlijk nakomen. Met name over de sloop van de kerk is het nodig om eerder gemaakte contractuele afspraak over de sloop van Petrus Bandenkerk open te breken.

Het bisdom wil graag een nieuwe kleinere kerk bouwen en heeft de financiële middelen nodig, die afgesproken zijn in het contract. Demissionair wethouder Van de Nieuwenhuizen is inmiddels door de politiek naar de parochie gestuurd met de boodschap: " Zorg dat er tijdens het formatieproces geen onomkeerbare dingen met de kerk gebeuren." Na de verkiezingen wil een meerderheid in de raad, dat het gebouw niet gesloopt wordt en een herbestemming krijgt.
Kortom een dossier dat zowel politiek als kerkelijk tot hoofdpijn leidt.

De burger heeft recht op openheid
Alle betrokken partijen zullen waarschijnlijk afgesproken hebben voorlopig een radiostilte in te lassen, maar dit is anders dan wat de grootste partij in Son en Breugel Dorpvisie zelf graag wil.
In hun verkiezingsprogramma schrijft Dorpsvisie het belangrijk te vinden dat openheid en transparantie weer terugkeert in de politiek om het geloof van de burger weer terug te winnen. Tot nu toe merken we daar weinig van en lijken we verzeild in een Sonse variant van een Echternachtse Processie: Drie stappen achteruit en eentje voorwaarts.