Arjan Deelen (links) en 4 leden van de band
Arjan Deelen (links) en 4 leden van de band Foto: Wil Feijen

Ode aan 'The King'

Algemeen

Muziek is van alle tijden, al sinds mensenheugenis luisteren of spelen we muziek. Weinig mensen hebben een grotere impact gehad op de moderne muziek als de man uit Memphis, Tennessee, die veelal omschreven wordt als 'The King': Elvis Presley.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Nog steeds populair
De muziek van Elvis wordt nog steeds veel gespeeld, ook zijn er veel cover bands e.d. die zijn muziek in ere proberen te houden. De afgelopen week verbleef een groep muzikanten in La Sonnerie, die net een stapje verder gaan. Een groep, die vooral de grootsheid van Elvis wil benadrukken en die wil laten zien dat Elvis méér is dan een man in glitterpakken met grote bakkebaarden, zoals in de periode voor zijn dood.

De groep heet 'The Elvis Concert 2018' en bestaat uit een negental muzikanten, onder andere de originele back up zangers die met 'The King' hebben samengewerkt. Organisator van het geheel is Arjan Deelen, een Nederlander die al ruim 20 jaar in Denemarken woont en Nederlands spreekt met een prachtig, beetje zangerig Deens accent. Samen met onder andere promotor Constantijn Zantingh (alleen betrokken bij het Nederlandse deel) heeft hij een tour georganiseerd die gestart is op 18 april in Finland, en door zal gaan tot 21 mei.

'Ik wil Elvis uit de nostalgische hoek trekken, hij is meer dan de Vegas-periode!' zegt Arjan. 'Elvis zingt over de "human experience", iedereen heeft liefdesverdriet meegemaakt. In de muziek van Elvis klinkt dat door, het is nog steeds actueel!' vervolgt hij.

Elvis zingt alleen voor jou
De liefde voor Elvis' muziek heeft Arjan niet van huis uit meegekregen, per toeval hoorde hij Elvis op de radio. 'Elvis kon communiceren via zijn stem, het klonk alsof hij mensen begreep', vertelt Arjan. De stem van Elvis maakt iets los, het is heel herkenbaar. 'Hij zingt over herkenbare problemen, mensen voelen zich begrepen. Elvis gaf je het gevoel dat hij alleen voor jou zong', volgens Arjan.

Hoezeer Elvis' muziek nog steeds mensen aanspreekt, blijkt wel uit het feit dat het concert avond aan avond uitverkocht is. Niet alleen oudere mensen komen naar het concert, ook veel jongeren. Sommige jongeren zingen zelfs de teksten mee, volgens Arjan hebben ze de muziek van Elvis ontdekt op Spotify. 'Het is tegenwoordig veel eenvoudiger muziek te ontdekken of te verkennen', zegt Arjan.

'The Elvis Concert 2018' is meer dan een cover band van Elvis, het is een ode aan zijn muziek maar bovenal willen ze een andere kant van Elvis laten zien. Zo spelen ze niet alleen de bekende nummers, zoals 'Heartbreak Hotel', 'Hounddog' of 'Suspicious Minds', maar ook onbekende nummers met veel zeggingskracht. Nummers waarbij de fans zich soms afvragen: is dat een nummer van Elvis? 'The Elvis Concert 2018' gaat echt de diepte in!

Eigen interpretatie
De negen muzikanten die in 'The Elvis Concert 2018' spelen, hebben allemaal een andere achtergrond, en komen ook uit verschillende landen. Eén ding hebben ze gemeen: ze delen de bezieling om de muziek van Elvis weer tot leven te brengen, op hun eigen manier. Er is wel een speellijst, dat is meer een richtlijn. Er wordt veel geïmproviseerd, ieder optreden is uniek. De muzikanten spelen de muziek van Elvis niet precies na zoals vroeger, maar geven er hun eigen interpretatie aan.

Dwight Icenhower, de zanger, komt qua stem aardig in de buurt van Elvis, maar heeft toch zijn eigen geluid. Naast de muziek van Elvis zingt hij ook Elton John. 'The King and The Queen', zoals Dwight het zelf omschrijft.

Een man met een missie
Arjan is een man met een missie, hij wil vechten tegen het beeld dat iedereen nog op het netvlies heeft van Elvis uit de periode dat hij in Las Vegas speelde. Hij wil zijn dankbaarheid tonen, wat de muziek van Elvis voor hem heeft betekend. Muziek is een uitlaatklep, ook voor Arjan die in de psychiatrie werkt. 'Soms behaal je een kleine overwinning, soms is het een nederlaag', zoals hij het omschrijft. Dan is het goed als je naar muziek kunt luisteren, die je even wegvoert van je dagelijkse werk.

The Elvis Concert 2018 is nog te zien tot en met 16 mei op verschillende plaatsen in Nederland. Voor meer informatie kunt u kijken Facebookpagina van Elvis For Everyone (https://www.facebook.com/pg/ElvisPresley/events/).

Van zaterdag 28 april tot 7 mei verbleef de groep in Son, eigenlijk hadden ze langer willen blijven, helaas was dat niet mogelijk. Ze hebben wel de omgeving verkent, iedereen had het reuze naar de zin. Dat kan ook niet anders, in zo'n Mooi dorp als Son en Breugel…

Arjan Deelen (links) en 4 leden van de band