Afbeelding

Een eigen huis, een plek onder de zon

Algemeen

Son en Breugel - We zien steeds vaker dat een privépersoon samen met andere particulieren zijn eigen woning ontwikkelt en laat bouwen. Dat gebeurt dan vaak in de vorm van een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeversschap). Voordeel van een dergelijke constructie is dat iedere deelnemer zijn eigen huis bouwt op zijn eigen kavel, maar door samenwerking met de andere leden van het CPO is het mogelijk een beter en relatief goedkoper huis te bouwen.

Door: Adrie Neervoort

Alles in eigen beheer
De leden van een CPO vervullen dus feitelijk gezamenlijk de rol van projectontwikkelaar. Dit betekent dat alles in eigen beheer gebeurt, vanaf de grondwerkzaamheden tot aan de oplevering van de huizen. Ze kiezen dus zelf de architect en de aannemer en werken ook met alle andere partijen in het bouwproces nauw samen. Vaak gaat het hier om kleinschalige bouwprojecten, maar in Son en Breugel hebben een aantal enthousiastelingen de handen ineengeslagen en plannen ontwikkeld om aan de IJssellaan 28 woningen te bouwen. Dit betreft 9 starters koopwoningen, 3 gezinskoopwoningen, 11 patio koopwoningen en 5 patio huurwoningen.

Samen bouwen in de IJssellaan
Een groot project in de IJssellaan dus, waar geen projectontwikkelaar achter zit, maar een paar gedreven inwoners van Son en Breugel die op zoek zijn naar hun levensbestendige koopwoning. Zij hebben zich verenigd in een CPO en gaan dit megaproject samen met de andere leden tot een goed einde brengen. Hans Luteyn, Johan Slegers, Kees van der Meijden en Kees Bierhoff vormen samen de ambassadeurs van dit CPO 'SamenBouwen in Son en Breugel' en zijn verantwoordelijk voor dit project.

Levensbestendig en energieneutraal
In een verhelderend gesprek gaf het collectief inzicht in hun aanpak en werkwijze. Het kavel is natuurlijk bijzonder als het gaat om ligging en formaat, maar het heeft daardoor ook consequenties, omdat het hier om een groot project gaat met veel woningen. De gemeente heeft daarom als voorwaarde gesteld dat er een menging moet zijn van koopwoningen voor ouderen en jongeren, ook moeten er een aantal huurwoningen worden gebouwd. Tevens hebben zij zichzelf als CPO ook wat eisen opgelegd: de woningen moeten levensloopbestendig zijn, krijgen geen gasaansluiting en moeten energieneutraal zijn.

Deskundige kennis noodzakelijk
Ondanks het feit dat er ervaring is vanuit een eerder gestart CPO-traject, is het voor de initiatiefnemers nu noodzakelijk om externe kennis en kunde in te huren. Hiervoor is ondersteuning gezocht bij Vastgoedregisseur, een organisatie die vaker dergelijke projecten heeft begeleid en ondersteund bij juridische, financiële en bouwkundige zaken. Ook helpen zij mee met de onderhandelingen en communicatie met bijvoorbeeld de aannemers. Ook de architect, die uiteindelijk uitvoering geeft aan het gehele project, heeft ervaring met deze CPO opdrachten.

Inspraak is essentieel
Belangrijk is dat bij het traject de individuele deelnemer inspraak heeft en blijft houden bij de uitvoering, want het gaat uiteindelijk ook om zijn of haar huis, dat gebouwd gaat worden. Leuk is het om te constateren dat de leden van het eerste uur gaandeweg het proces steeds enthousiaster worden. Waar de gesprekken eerst gingen over de locatie, infrastructuur en de planning, gaat het nu om het daadwerkelijke kavel en het huis van de toekomstige bewoner. Ook al is er nog een lange weg te gaan tot de daadwerkelijke bouw, de eerste grote stappen zijn al gezet, daardoor verwachten de initiatiefnemers begin 2019 te kunnen starten met de bouw van dit unieke project.

Een gunstig prijskaartje
Aan duurzaam en levensbestendig bouwen hangt natuurlijk een prijskaartje. Maar juist door dit particuliere initiatief is het mogelijk om de kosten te drukken. De woningen starten daarom al naar verwachting met een koopprijs van € 200.000,- k.k. en de huurwoningen met een huur net onder de € 1000,- per maand. Het gaat hierbij in alle gevallen om bijzondere en unieke woningen en bij de huurwoningen om patiobungalows met een beleggingsconstructie waardoor de huur relatief laag kan blijven.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten neem dan contact op met Kees van der Meijden info@samenbouwen.in of kijk op www.samenbouwen.in.