Jolanda Ongers
Jolanda Ongers Foto: Wil Feijen

Een duizendpoot die alle kleuren van de Regenboog kan aannemen

Algemeen

Son en Breugel - Jolanda Ongers (53 jaar) is begin dit jaar benoemd als conciërge van OBS de Regenboog. "Jolanda is geliefd bij iedereen. Een hardwerkende, spontane, positieve veelzijdige alleskunner, die altijd vrolijk is en met iedereen goed kan opschieten. Leerkrachten, ouders en leerlingen lopen weg met haar," aldus Teuntje Derks-Versluis, directeur van de Regenboog. Wat maakt Jolanda zo bijzonder? We spraken met haar over haar bijzondere carrièreswitch op een mooie zonnige middag in een kantoor van haar school.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Iets negatiefs kan je leven positief veranderen
Jolanda barst gelijk los: "Ik heb de leukste baan die er is, op mijn lijf geschreven en ik kan er al mijn talenten en kwaliteiten in kwijt." Ze vertelt haar levensgeschiedenis in hoofdlijnen. "Ik was vroeger werkzaam als facilitair medewerker. Helaas kreeg ik borstkanker en raakte volledig afgekeurd. Ik was zes jaar uit de running door deze ziekte. Ik heb zeg maar alle stadia en processen van de ziekte en behandeling doorlopen. Gelukkig ben ik genezen verklaard, maar ik was inmiddels wel mijn baan kwijt. Ik ben geen type om achter de geraniums mijn dagen te slijten. Dus ben ik gestart met vrijwilligerswerk. Ik heb eerst gewerkt bij de stichting vluchtelingenhulp in het begeleiden van vluchtelingen, o.a. door ze te helpen met het leren van Nederlands. Het ging ook om praktische zaken, zoals ze leren behangen en strijken. Ik heb daar veel voldoening uit gehaald. Ook ben ik nog vrijwilligster bij het hertenkamp. Geweldig al die beesten! Ik heb nog eens een lammetje thuis de fles gegeven. Ook heb ik een tijdje gewerkt als vrijwilliger bij het 'Bijna thuis huis'. Dat voelde niet goed. Ik heb blijkbaar meer met het leven dan de dood."

Van betrokken moeder tot conciërge
"We hadden vanochtend de schoolfotograaf, een drukte van belang. Iedereen wil er natuurlijk zo goed mogelijk opstaan, dus vonden ze het best spannend," zegt Jolanda. Ze vervolgt haar verhaal. "Ik heb drie dochters, die alle drie leerling zijn of zijn geweest van deze school. Ik was daardoor als moeder al betrokken bij vele activiteiten van de Regenboog. Op een gegeven moment hoorde ik dat Tinus met pensioen zou gaan. Tinus was destijds de conciërge, ik vond dat hij een geweldige baan had. Ik ben toen naar Teuntje gestapt en heb aangegeven dat ik wel belangstelling had hem op te volgen. Teuntje was gelijk enthousiast, zo is het balletje aan het rollen gegaan. Teuntje: "We kenden Jolanda al door en door, het klikte meteen en ze is heel betrokken bij de school. Daarnaast heeft ze vele kwaliteiten die we goed konden gebruiken, zoals kennis van ICT, facilitaire ondersteuning, klusjes uitvoeren en het managen van de vele activiteiten. Ze is het aanspreekpunt voor leerlingen, docenten en ouders en vervult nu een sleutelfunctie en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Daarnaast helpen we graag als sociale werkgever iemand met een afstand tot betaald werk aan een baan." Jolanda: "Het is een brede functie. Ik plak pleisters en beheer het gebouw en ondersteun de onderwijzers. Ik voelde me gelijk thuis. Fantastisch om hier en met de kinderen te werken"

Een participatiebaan via de WSD
Jolanda is bij de Regenboog gedetacheerd via de WSD. Een organisatie die als partner meedenkt met gemeenten en werkgevers over hoe ze zo goed mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen helpen aan werk. WSD is een uitvoerder van de Participatiewet in Zuidoost- Brabant en matcht en begeleidt mensen met arbeidsvermogen in en naar werk. De Participatiewet is er om zoveel mogelijk mensen aan de slag te helpen. Iedereen met een bijstandsuitkering valt vanaf 1 januari 2015 onder deze wet. De Participatiewet vergroot de kans dat mensen met een handicap of andere arbeidsbeperking aan de slag kunnen bij een gewone werkgever. Wil je meer informatie over hoe je gebruik kan maken van de mogelijkheden die de Participatiewet biedt, neem dan contact op met het CMD van de gemeente. Telefoon: 0499-491470, of kijk op of kijk op https://www.wsd-groep.nl (werkzoekenden -> werken via de participatiewet).