Afbeelding

Groep 7 van De Krommen Hoek doet auditie

Algemeen

Son en Breugel/Dordrecht - "En één, en twee, en drie en vier. En één, en twee, en drie en vier." Drie dagen lang heeft groep 7 van De Krommen Hoek op dit ritme hun muzieknummer geoefend, onder leiding van meester Ruurd en een externe muziekdocent. Na deze korte maar intense voorbereiding mochten ze auditie doen voor de Lang Leve de Muziek Show.

Een paar maanden geleden is meester Ruurd gebeld met de vraag of zijn klas mee wilde doen met de Lang Leve de Muziek Show. Aangezien meester Ruurd veel van muziek houdt, leek hem dat wel leuk. In korte tijd heeft hij met groep 7 een muziekfilmpje in elkaar gezet en verstuurd naar de organisatie. Dit filmpje bleek zowaar goed genoeg om als één van de basisscholen uit Noord-Brabant auditie te komen doen. Door allerlei organisatorische problemen moest de klas in slechts drie dagen een muziekoptreden verzinnen en optredens waardig maken. Een hele kunst!

Woensdag 16 mei werd groep 7 verwacht in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht. De rode loper lag klaar en de ballonnen hingen uit. Het was er bomvol met leerlingen van andere scholen. Ondertussen begonnen de zenuwen aardig op te lopen. De klas mocht eerst op de tribune zitten om andere scholen aan te moedigen en hun muziekoptredens te bekijken. Ondanks dat het slechts om audities ging, was het toch een hele show. De presentatie werd onder andere gedaan door Buddy Vedder. En in de jury zaten bekende namen als Kaj van der Voort (van de Boyband Be Brave), Saskia Weerstand (van Zapplive) en Mark van Dijk (DJ en producer). De dag van Zoë Janssen kon niet meer kapot toen zij tussen de optredens door een vraag mocht stellen aan haar grote idool Kaj en vervolgens zomaar een grote knuffel van hem kreeg.

Eindelijk mocht groep 7 zich klaarmaken voor hun eigen optreden. Knikkende knieën, zenuwen in de buik, wachten, dan door de coulissen het podium op. Het geluid van boomwhackers, gitaar, fluit, fietsbel, trommels, bekkens, rammelaars, boom box en kinderstemmen -"yo,yo,yo, yahoe"- reeg zich aaneen. En dat alles op het ritme van: en één, en twee, en drie en vier. Het optreden had iets weg van een jazz nummer, waarbij de rode draad steeds ruimte bood voor solo-momenten met muziek en dans. En met een laatste slag van Ruben Heuff op het bekken was het optreden weer voorbij. Net als bij de andere klassen was de jury na afloop mild en opbouwend in kritiek. Er was bewondering dat de act in slechts drie dagen is neergezet. De jury vond de act "heel leuk", "vermakelijk om naar te kijken", "entertainment", "bij de solo's kon iedereen z'n momentje pakken om uiteindelijk toch weer als groep bij elkaar te komen". Er volgde een daverend applaus.

De Lang Leve de Muziek Show wordt mogelijk gemaakt door Stichting 'Méér Muziek in de klas'. Deze stichting wil structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in 2020. Na de auditie worden de twee beste scholen per provincie uitgenodigd voor de tv-shows. De winnaars mogen uiteindelijk optreden tijdens het Kerst Muziekgala 2018 voor Koningin Maxima. Zover is het nog láng niet voor groep 7 van De Krommen Hoek. Eerst de uitslag van de auditie maar eens afwachten.

Afbeelding