Afbeelding

Hoe veilig is veilig

Algemeen

Son en Breugel - Veiligheid is vaak een gevoel, waarvan de cijfers nog vaker het tegendeel bewijzen. Dit zou de conclusie kunnen zijn na een bezoek aan de themamiddag over Veiligheid van de seniorenraad Son en Breugel. De themamiddag werd gehouden op donderdag 17 mei in gemeenschapshuis Braecklant

Door: Adrie Neervoort
Foto's: Annie Maessen

De seniorenraad had er werk van gemaakt, al eerder hadden zij onder de leden een enquête gehouden met als thema veiligheid, nu wilde zij middels een themamiddag dit onderwerp bespreken. Daarvoor hadden zij verschillende sprekers uitgenodigd, maar ook alle politiek partijen in Son en Breugel. Een uniek kans om samen met de aanwezige het thema veiligheid te bespreken.

Lage opkomst
Teleurstellend was het dan ook dat er slecht drie partijen aanwezig waren: Dorpsbelang, VVD en PvdA/Groen links . Ook bleven er een aantal stoelen leeg tijdens de themamiddag. Jammer, de mensen die op deze stoelen hadden kunnen zitten, hadden net zoals de mensen die er wel waren een goed inzicht kunnen krijgen in de stand van zaken in de gemeente als het gaat om veiligheid.

Nadat Thom Thalhammer als voorzitter van de seniorenraad iedereen had welkom geheten, begon burgemeester Hans Gaillard met een kleine toelichting over veiligheid in de gemeente Son en Breugel. De burgemeester opende met een verwijzing naar het weekblad Forum, dat in de editie van 15 mei jl. een cartoon had geplaatst met een onderschrift, waaruit volgens de burgemeester kon worden opgemaakt dat politie en Boa's niets doen. Jammer, want dat klopt niet met de werkelijkheid, aldus de burgemeester, en het geeft een verkeerd beeld van de mensen die dag en nacht in de weer zijn met onze veiligheid.

Veiligheid breed begrip
Veiligheid is een zeer breed begrip, bleek daarna uit het betoog van de burgemeester, zowel voor de inwoners als voor de gemeente. Het gaat daarbij niet allen om inbraken of diefstal, maar ook het verkeer en vooral de snelheid of gedrag van de deelnemers daarvan, slecht onderhouden wegen en trottoirs, bijna alles heeft een link met veiligheid of het gevoel van veiligheid

Maar veiligheid is niet alleen een taak van de gemeente of de overheid. Nee, veiligheid is ook een taak van de inwoners, in een straat in een wijk of in een gemeente, want zij constateren vaak als eerste een onveilige of verdachte situatie. Zij kunnen ook vaak actief wat doen aan de veiligheid, alleen of in samenwerking met de gemeente.

Veligheid gaat om gevoel
Dat Son en Breugel een veilige gemeente is, blijkt uit de cijfers, maar cijfers zijn iets anders dan het gevoel van veiligheid. Veiligheid gaat niet alleen over inbraken en fietsendiefstallen, het gaat ook over slecht verlichte plaatsen, of los liggende stoeptegels in een dorp.

Natuurlijk neemt de gemeente daarin samen met haar partners haar verantwoordelijkheid. Maar zij kunnen het niet alleen, ook de inwoners spelen daarin een grote rol. De roep om meer "blauw" op straat is begrijpelijk, als je een politieagent niet ziet betekent dat niet dat hij of zij niet aan het werk is. Veel werk van de politie wordt juist niet zichtbaar gedaan, neem de onderzoeken na een strafbaar feit of juist ter voorkoming van een strafbaar feit.

Ook Frits Driessen (beleidsmedewerker integrale veiligheid en handhaving) en Diana van Moorsel (politie, expert wijkzorg) gaven een duidelijk beeld van hoe het gesteld is met de veiligheid in de gemeente Son en Breugel. Met praktijk voorbeelden lieten zij zien wat er op dit moment gedaan wordt aan veiligheid en hoe we het in de toekomst nog veiliger kunnen maken. Ook de opkomst van WhatsApp groepen, ook in Son en Breugel een steeds actiever middel om wijken veiliger te maken, werd besproken.

Help de politie
Wat betreft Frits Driessen en Diana van Moorsel was de boodschap: help de politie, maar speel geen politie. De inwoners van een gemeente zijn de ogen en oren die de politie nodig heeft om een gemeente veilig te maken en te houden.
De aanwezige politieke partijen gingen ieder op zijn eigen manier in op wat hun partij doet of deed aan veiligheid, in de gemeente.

De middag gaf uiteindelijk een goed beeld over wie er bezig zijn met onze veiligheid en maakte ook duidelijk dat een gevoel van onveiligheid niet altijd een onveilige situatie hoeft te zijn.

Mooi voorbeeld daarvan gaf Frits Driesen. Een wat oudere dame gaf aan een groepje jongeren als zeer bedreigend te zien, en wilde eigenlijk dat de groep aangepakt zou worden. Frits gaf aan dat hij haar daarin begreep, maar nodigde haar dus toch uit om even samen langs de groep te lopen. Eenmaal aangekomen bij de groep, riep één van de jongeren "Hé Oma, aan het wandelen?" Het bleek haar kleinzoon te zijn!

Samen maken wij het dorp nog veiliger!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding