Afbeelding
Foto: Myriam Merks

Expositie Myriam Merks in Galerie De Verdiepingen

Algemeen

Son en Breugel - Fotografe Myriam Merks exposeert in Galerie De Verdiepingen van Villa De Kleine Heide in Son.

Ik ben Myriam Merks, geboren in Bussum. Op mijn 8e levensjaar verhuisde ik samen met mijn ouders, broers en zus naar Eindhoven. Na mijn mbo-opleiding Mode en Kleding meldde ik me aan bij de Kunstacademie in Den Bosch. Ik wilde studeren in de modevormgeving. Tijdens mijn propedeuse kwam ik o.a. met de fotografie in aanraking. Deze discipline fascineerde me enorm en ik bracht vele uurtjes in de doka door. Toch ging ik na mijn propedeusejaar verder in de richting modevormgeving. Gaandeweg bemerkte ik dat ik mij hierin niet voldoende kon uiten.

Ik besloot toelatingsexamen te doen op de Kunstacademie St. Joost in Breda, afdeling Fotografische Vormgeving en werd aangenomen. Wat een heerlijk gevoel, ik twijfelde geen moment om toe te geven aan deze fascinatie.
Tijdens mijn studie heb ik analoog leren fotograferen en bracht vele uurtjes door in de zwartwit- en kleurendoka. Ik vond het geweldig. Ik specialiseerde me in portret- en reportagefotografie. Dit omdat ik graag het verhaal vertel van mensen maar dan in foto's. Ik zie portretfotografie dan ook heel breed. Het hoeft geen standaardportret te zijn, maar kan bijv. ook het werk, leven of de emotie van iemand uitdrukken.
Na mijn studie was het moeilijk om binnen de fotografie een uitdagende baan te vinden. Ik heb allerlei banen gehad om mijn studieschuld af te lossen en om een inkomen te verwerven. Wel ben ik altijd blijven fotograferen. Pas toen mijn jongste zoon Koen naar de basisschool ging kreeg ik meer vrijetijd die ik aan de fotografie besteedde. Ik begon de digitale fotografie te ontdekken en daarmee ook Photoshop. Deze manier van toepassing bood mij de mogelijkheid om met digitale foto's mijn inspiratie in beeld te brengen. Opnieuw ging er een wereld voor me open. Na veel experimenteren gaf ik in 2007 mijn eerste expositie in Thermae Son.
Ik maakte een website en besloot om ook in opdracht te gaan werken. In 2009 ben ik naar de Kamer van Koophandel gestapt en was M-Foto officieel geboren. Naast mijn fotografische opdrachten en beeldbewerkingsopdrachten, geef ik veel verschillende fotocursussen en workshops.


Regelmatig, om even aan de werkelijkheid te ontsnappen, kruip ik achter de PC om mijn eigen fantasiebeelden te maken wat mij veel uitdaging en energie geeft. Zo is ook deze expositie ontstaan. Bij het werk wat hier hangt heb ik mij laten inspireren door de dagelijkse werkelijkheid die ik op eigen wijze vermeng met fantasie. Op zoek naar een visionaire beleving van deze werkelijkheid. Mijn inspiratie kan een boek, een gevoel, een emotie of verlangen zijn. De foto's die in De Kleine Heide geëxposeerd worden zijn ontstaan door meerdere foto's te combineren om zo tot een nieuw beeld te komen. Daarnaast zijn er foto's te zien die uit 1 beeld zijn ontstaan. Bij iedere foto vindt u een korte beschrijving en de vernoeming van mijn inspiratiebron.

Ik nodig u uit om te komen kijken naar mijn fotografische fantasiewereld.
Vraag me gerust om meer uitleg of daag me uit om samen in gesprek te gaan.
U bent van harte welkom.

De expositie loopt van 16 juni tot 25 augustus 2018
en is op zaterdag geopend van 15- tot 17 uur.
Europalaan 2a Son

Afbeelding