De overall kampioenen: (l) Eigen paarden en –pony’s, Patricia Achten, (m) Manegepony’s, Meike van Diessen en (r) Manegepaarden, Lotte Rieff
De overall kampioenen: (l) Eigen paarden en –pony’s, Patricia Achten, (m) Manegepony’s, Meike van Diessen en (r) Manegepaarden, Lotte Rieff Foto: Manege Sonniushof

Meike Manegekampioen Sonniushof 2018

Algemeen

Son en Breugel - Zondag 17 juni vonden de jaarlijkse manegekampioenschappen plaats bij Manege Sonniushof. Paarden- en ponycombinaties streden in het dressuur en springen om de titel Manege Sonniushof kampioen 2018. Meike van Diessen wist er met de titel van door te gaan na een zeer lange maar geslaagde dag.


De dag begon voor de eerste deelnemers al erg vroeg; om 07.00 uur stonden zij hun paarden en pony's al klaar te maken zodat ze vanaf 09.00 uur hun beste beentje konden voorzetten voor de jury. In de ochtend werden de dressuurkampioenschappen gereden. Daarnaast reden de allerkleinste ruitertjes mee in de Bixie dressuurrubrieken zodat ook zij konden proeven aan de sfeer van de kampioenschappen. Bij de manegepony's was de titel Manegekampioen dressuur een prooi voor Liz van Kemenade. Met Pyrra wist zij volgens de jury de beste proef neer te zetten. Tweede werd Pleun van der Heijden op Bart en Meike van Diessen wist de derde plaats te behalen met Replay.

In de rubriek manegepaarden dressuur was het kampioenschap voor Ilse van Kollenburg op Werida. Sophie van der Korst werd met Remy in deze groep tweede en Annemiek van Rooij en Urban maakten het podium compleet. Haar dochter Femke van Rooij veroverde de titel Manegekampioen dressuur bij de eigen pony's met Ivo S, die ze pas sinds korte tijd leaset. Debbie Kusters werd tweede met Woudzichts Levi, die zij rijdt voor de familie Beekers. Lenni Baats wist met Jenny beslag te leggen op de bronzen medaille in deze rubriek. Bij de eigen paarden waren de springruiters ook in de dressuurrubriek niet te kloppen. Suzanne Berlinski stond op de hoogste trede van het podium met Gijsbert S. Patricia Achten volgde met Zalona S op de tweede plaats. Lieke van Mierlo mocht de derde plaats in ontvangst nemen met Elin S.

Friezenshowteam Avalon
Na de dressuur volgde het ombouwen naar het springparcours. In de pauze liet Friezenshowteam Avalon een erg mooie show zien in het thema piraten. Met bijpassende kleding en muziek reden zij met hun 8 Friese paarden een carrousel voor het publiek en de deelnemers.
Bij het springen waren de zusjes van Diessen, die allebei op Tallyman reden, niet te kloppen in de rubriek manegepony's. Marieke van Diessen bezette de eerste plek en werd daarmee Manegekampioen springen bij de manegepony's. Zusje Meike reed naar een tweede plaats. Maud van de Ven reed haar eerste springwedstrijd met Shakira en wist meteen een derde plaats te behalen. De rubriek manegepaarden springen werd gedomineerd door de jeugdige ruiters. Lotte Rieff won met Walonso S de titel, gevolgd door Jeske van der Heijden op Urzalin S en Ivy Bakarbessy met Zylkevera. Bij de eigen paarden en –pony's debuuteerde Aimee Cuppen met haar Armani, die ze pas enkele weken in bezit heeft. Ze wist meteen de titel Manegekampioen springen eigen paarden en –pony's binnen te slepen. Lieke van Mierlo en Patricia Achten wisselden van plaats die ze bij de dressuur hadden behaald; nu stond Lieke tweede en Patricia derde. De dag werd afgesloten door de Bixie ruiters die hun springparcours mochten rijden en daarin weer veel leermomenten mee kunnen nemen naar de volgende wedstrijd.

Overall kampioenen
Naast alle kampioenen in de verschillende disciplines werden er tijdens de prijsuitreiking om 20.00 uur drie overall kampioenen gehuldigd die in totaal over de dressuurrubrieken en de springrubrieken de beste waren. Bij de manegepaarden was Lotte Rieff, eerder al winnares bij het springen, de beste over beide disciplines. De beste overall combinatie bij de eigen paarden en –pony's was Patricia Achten en bij de manegepony's was Meike van Diessen de beste amazone. De drie overall kampioenen konden daarnaast de titel Manege Sonniushof kampioen 2018 winnen als beste combinatie van de dag. Hierin bepaalde bij een ex aequo de tijd en het aantal strafpunten bij het springen wie de winnaar werd. Meike van Diessen reed met het springen een snellere tijd dan Patricia Achten, waardoor Meike zich een jaar lang de manegekampioen mag noemen en naast veel mooie prijzen ook een wisselbeker in ontvangst mocht nemen.

Manege Sonniushof kampioen 2018 Meike van Diessen
De overall kampioenen: (l) Eigen paarden en –pony’s, Patricia Achten, (m) Manegepony’s, Meike van Diessen en (r) Manegepaarden, Lotte Rieff