Erik Mol overhandigd de bal aan Kickstart
Erik Mol overhandigd de bal aan Kickstart Foto: Wil Feijen

Voetballen voor een betere toekomst

Algemeen

Son en Breugel - Afgelopen week was een groep jeugdige voetballers uit India te gast bij voetbalclub SBC. De voetballers varieerden in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Het waren de spelers van Kickstart: een voetbalacademie uit India. Op uitnodiging van voetbalclub SBC verbleven zij een week in de blokhut van scouting Mgr. Bekkersgroep aan de Europalaan in Son en Breugel.


Door: Adrie Neervoort

Dromen van een mooier bestaan
Voor hun verblijf in Son en Breugel was een strak programma opgesteld, waarin voetbal natuurlijk de hoofdrol speelde, maar ook een uitstapje kende naar hightechbedrijf ASML. Ook een bezoek aan Eindhoven was onderdeel van het programma. De komst naar Son en Breugel lijkt op zich niet zo bijzonder voor een buitenlands voetbalteam. Maar hier gaat het om jongeren die uit de sloppenwijken van Bangalore (India) komen en die door Kickstart de kans krijgen om een beter bestaan op te bouwen. Natuurlijk dromen zij allemaal van een beter bestaan, een bestaan als profvoetballer in India, maar nog liever in Europa. Een toekomst die net als bij onze jeugd maar voor een enkeling is weggelegd.

Kickstart geeft hun kansen zich te ontwikkelen
Maar door hun deelname aan Kickstart veranderde hun leven direct, zo krijgen ze nu regelmatig te eten en hebben structuur in hun leven, maar ook op sociaal vlak doen zij veel kennis op. De reis naar Nederland is voor alle jongens al een droom, zij kijken dan ook hun ogen uit. Doel van SBC is om de jongens ook iets te bieden en zo bij te dragen aan een betere toekomst voor deze jongeren die via Kickstart een kans krijgen om te ontsnappen aan de armoede. Mooi is dat voetbal hier het middel is, want zonder inzet, geloof en talent kom je ook in voetbal niet ver. Maar dit geldt ook voor hun normale leven dat zij willen gaan leiden in India. Dus ook al komt de droom van profvoetballer niet uit, een kans op een betere toekomst hebben zij wel bereikt.

Een uitwisseling met impact voor beide partijen
De komst van de jongeren heeft zeker de band tussen SBC en Kickstart versterkt maar ook bij enkele sponsoren van SBC die belangeloos hebben meegewerkt aan het verblijf van de jongeren in Son en Breugel. Afgelopen vrijdag is de groep teruggevlogen naar India, met het gevoel toch even voetballer te zijn geweest in Europa. Maar zij gingen niet alleen met mooie herinneringen terug naar India. Op de laatste dag kregen zij van Erik Mol ( Metafa) nog 108 ballen overhandigd en Han van Galen ( Van Galen auto's en Trendycars) prachtige voetbalshirts.
Verder wil SBC en de spelers en begeleiders van Kickstart, iedereen bedanken die op wat voor manier heeft bijgedragen aan het verblijf van de jongeren uit India in Son en Breugel. Dat dit allemaal nog een vervolg gaat krijgen is zeker, maar het hoe en wanneer moet nog worden uitgewerkt.