Marijn in het midden met links en recht van hem zijn broers Tijmen en Joren
Marijn in het midden met links en recht van hem zijn broers Tijmen en Joren

Marijn Koëter verdedigt onderzoek naar slokdarmkanker sussesvol

Human Interest

Son en Breugel / Rotetrdam - Marijn Koëter uit Son en Breugel, chirug in opleiding, heeft op 29 Juni zijn promotieonderzoek met betrekking tot slokdarmkanker succesvol verdedigt aan de Erasmus universiteit te Rotterdam. Nu dit succesvol is afgerond mag Marijn officieel de titel Doctor (afkorting dr.) voeren, deze duidt op de behaalde wetenschappelijke promotie.

Deze studies zijn gebundeld in het proefschrift getiteld 'The influence of treatment decisions on the outcome of esophageal cancer'. De Nederlandse samenvatting is getiteld 'De invloed van behandelkeuzes op de uitkomst van slokdarmkanker' en te vinden op de website van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland).

Korte samenvatting van het onderzoek:
De behandeling van slokdarmkanker is complex. Bij een operatieve ingreep is er een risico op complicaties en overlijden kort na de operatie. Een alternatief is definitieve chemotherapie en bestraling (chemoradiatie). Marijn en collega's van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en IKNL hebben de uitkomsten van verschillende combinaties van behandelingen onderzocht. Bij oudere, kwetsbare fragiele patiënten met een plaveiselcelkanker bleek definitieve chemoradiatie even goede resultaten te geven als een operatie met voorafgaand chemoradiatie. Deze oudere patiënten kan dus mogelijk een operatie worden bespaard. Daarnaast bleek dat er een grote variatie was in de kans dat een behandeling aangeboden werd tussen de verschillende ziekenhuizen waar de patiënt zich meldde en de kans op overleving. Voorts bleek chemoradiatie geen invloed te hebben op complicaties na de operatie en dat de timing van de operatie na de chemoradiatie weinig invloed had op de uitkomsten.

Naast deze wetenschappelijke werkzaamheden is Marijn ook op sociaal gebied altijd actief gebleven in het Sonse verenigingsleven. Marijn begint het aankomende jaar aan zijn 12de seizoen in SBC 1 en is nog altijd lid van carnavalsvereniging de ZwoeleRidders.