Afbeelding
Foto: Hans Waals

Jeugd Harmonie PHEV schittert in Brabants Jeugd Project Orkest

Verenigingen

Son en Breugel / 's Hertogenbosch - Het Brabants Jeugd Project Orkest is een nieuw initiatief van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. In dit orkest zitten ca. 70 jeugdige muzikanten uit de provincie Noord-Brabant die de afgelopen maanden naar hun eerste concert toegewerkt hebben. Dat zowel de dirigent, Johan Smeulders, als maar liefst 14(!) muzikanten lid zijn van Harmonie Pro Honore et Virtute, maakt ons enorm trots. Een ware bevestiging van de kwaliteit van de Sonse Harmonie. Het bewijs dat een eigen opleiding garant staat om je hobby prachtig uit te oefenen en kansen te krijgen om er meer mee te doen. We hebben met veel muzikanten samen hard gewerkt en ook heel erg veel lol gemaakt.

Door: Tijmen Meertens (saxofonist Harmonieorkest PHEV)
Foto's: Hans Waals

Vorige week dinsdag was het dan eindelijk zover: de premiere. In samenwerking met Philharmonie Zuid speelde het orkest in een vol Theater Aan de Parade te 's Hertogenbosch werkelijk de sterren van de hemel. De avond werd gestart met de Prelude, Siciliano and Rondo van Malcolm Arnold, een ode aan de trompet. Dit stuk werd gevolgd door Colors for Trombone van Bert Appermont. Dit solostuk voor trombone vertelt een verhaal aan de hand van kleuren; de zonnige gele, vurige rode, kabbelende blauwe en jeugdige groene delen maakten een prachtig geheel van verschillende emoties. Daarna is de Candide Suite van Leonard Bernstein opgevoerd. In meerdere delen werd het verhaal verteld van het personage Candide uit een boek van Voltaire.

Nadat Philharmonie Zuid een paar stukken ten gehore had gebracht, sloten we gezamenlijk de avond af met de wereldpremière van Saturn, speciaal gecomponeerd door Jesse Passenier voor deze beide orkesten. Gezien de staande ovatie en de vele positieve reacties van het publiek is deze avond een daverend succes geworden. Omdat deze avond zo succesvol was, kijkt de Brabantse Bond naar de toekomst voor dit projectorkest. Zoveel talent en enthousiasme bij elkaar verdient immers vervolg. U bent dan allen weer van harte welkom om te genieten van dit jeugdige talent!

Dit concert zou niet tot zo'n groot succes zijn gebracht als onze laaiend enthousiaste dirigent Johan Smeulders niet voor dit orkest stond. Met dezelfde energie waarmee hij dit projectorkest dirigeert, is hij ook muzikaal leider van Harmonie Pro Honore et Virtute. Gepassioneerd door muziek en met oog voor detail brengt hij frisse, jonge energie aan de muzikanten. Dit maakt niet alleen onze concerten geweldig, maar zorgt ervoor dat elke repetitie weer geweldig is om mee te maken.

Meer info over Harmonie Pro Honore et Virtute en de concerten is te vinden op www.phev.nl. Ook als slagwerker of blazer deel uitmaken van een van de orkesten van PHEV? Kijk dan zeker op de site, of stuur een mail naar: opleidingen@phev.nl. Je bent van harte welkom.