(vlnr) Remco Heeren (DorpsVISIE), Camile Limpens (CDA) en Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) tijdens het ondertekenen van het coalitieakkoord
(vlnr) Remco Heeren (DorpsVISIE), Camile Limpens (CDA) en Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) tijdens het ondertekenen van het coalitieakkoord Foto: Wil Feijen

DorpsVISIE verdeeld na coalitieakkoord en portefeuilleverdeling

Algemeen

Son en Breugel - Dorpsvisie haalde een daverende overwinning bij de gemeenteraadverkiezingen. De partij werd de grootste met maar liefst 6 zetels. Een groot succes waardoor de partij in de overtuigt winnar werd van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Dorpsvisie leverde een informateur aan en ging voortvarend de onderhandelingen in om te komen tot een nieuw coalitieakkoord. Een proces en uitkomst dat recht zou doen de verkiezingsuitslag. Dat akkoord ligt er nu en de formateur hoopt dat dit leidt tot een stabiele coalitie. Maar hoe stabiel is de winnaar?

Door: Adrie Neervoort

Het rommelt binnen de partij, de partij lijkt intern aardig verdeeld en er is twijfel over de keuzes die zijn gemaakt. Zo is een aantal leden uiterst teleurgesteld over het proces van de coalitievorming. Maar de teleurstelling gaat ook over de keuze van de wethouder en de interne omgang met fractieleden. Men voelt zich monddood gemaakt en gebagatelliseerd. De kritiek die men laat horen is dat men de verkiezingsuitslag niet terugziet in de samenstelling van dit college.

Zowel de inhoud van het programma, de keuze van de wethouder voor Dorpsvisie als de verdeling van de inhoud van de portefeuilles roept intern vragen op. Een aantal leden van de partij vindt dat de verkiezingsuitslag niet goed uitonderhandeld is en vertaald naar portefeuilles met de juiste persoon als wethouder. Men vindt dat de benoemde kandidaat in het verleden als wethouder veel te weinig daadkracht heeft vertoond. Ook de verdeling van portefeuilles roept vragen op. De belangrijkste items van de verkiezingen zijn uit handen gegeven. Daarmee verliest de partij aan daadkracht en kan zich niet profileren.

Dorpsvisie vindt het belangrijk om samen met de burgers de nieuwe koers te bepalen. Maar gelet op de interne onenigheid lijkt het wenselijk eerst intern als partij de neuzen dezelfde kant op te krijgen, elkaar niet te beschadigen en serieus nemen.

Dorpsvisie laat in een reactie weten dat volgens hen een paar mensen een uitgesproken idee/mening hebben over de uitkomst en zich daaraan vasthouden. Het resultaat van de coalitieonderhandelingen is op democratische wijze vastgesteld en vanuit de fractie uitgedragen.

En juist dit wordt bestreden door bestuurs-, fractieleden en mensen uit de achterban van DorpVISIE.