Afbeelding

Rotonde zoekt kunstwerk

Algemeen

Son en Breugel - Het Stakenburgfonds ondersteunt de kunst- en cultuurontwikkeling is onze gemeente. Hiertoe zijn diverse projecten opgezet. Eén van de projecten is het project: 'Kunst op de rotonde'. Het Stakenburgfonds wil voor vier rotondes, aan de invalswegen van Son en Breugel, een nieuwe invulling geven.

Tot en met 8 november jl. kon het publiek stemmen op de ingestuurde ontwerpen. De werkgroep heeft daaruit 2 winnaars gekozen: Descending Liberation, dat gaat over de bevrijding, het heden, toekomst en verleden en de Schemerlamp, dat gaat over thuiskomen. Maar twee rotondes zoeken nog een kunstwerk.

Waarom rotondekunst?
Het bestuur: "Sinds tientallen jaren worden rotondes op grote schaal in het verkeersbeeld toegepast, zo ook in onze gemeente. Van een drukke doorgaande route, midden door Son, vindt het verkeer op voorheen gevaarlijke kruispunten met stoplichten nu vloeiend zijn weg over deze cirkelvormige verkeerspleinen. Vaak zijn rotondes saaie en oninteressante afslagen. Maar door het plaatsen van kunstobjecten worden ze verfraaid en worden bezoekers én onze eigen inwoners, van harte welkom geheten in het dorp en zet het ze wellicht aan het denken."

Inwoners en passanten welkom heten
Burgemeester Hans Gaillard : "Het rotonde-project spreekt mij enorm aan, omdat ik alle inwoners en passanten welkom wil heten in ons prachtige dorp. Het project heeft als doel om de kwaliteit van de rotondes te versterken, door eigen mensen. Denk eens aan de prachtige brug over de Dommel. Dat het Stakenburgfonds nu ook de samenwerking met bewoners en ondernemers opzoekt, maakt het idee in mijn ogen alleen maar sterker," zegt Hans Gaillard. "Het is niet de gemeente die een plan maakt, financiert en uitvoert, d at is niet meer van deze tijd. Het gaat om burgerinitiatieven en dit is een hele mooie."

Nog twee muurbloempjes over
Als eerste wordt de rotonde aan de Kometenlaan te Breugel omgetoverd en als tweede is de rotonde aan de Boslaan bij afslag 't Zand aan de beurt. Hiervoor zijn al twee ontwerpen gekozen. Blijven er dus nog twee rotondes over. Heb jij ook een creatief idee voor een rotonde? Er komen nog twee rotondes. Nieuwe ontwerpen insturen kan t/m 31 juli 2018. Kijk op de website van het Stakenburgfonds: http://www.stakenburgfonds.nl voor meer informatie
Heeft u vragen? Neem contact op met Brigit Hulsman (06 – 53 69 29 67) of Imke Segers (06 – 513 68465). Beiden zijn bestuurslid van het Stakenburgfonds en lid van de Projectgroep 'Rotondes'.