Afbeelding
Foto: Luc van de Wiel
Column Lucky Luc

Ich bin ein Tiroler!

Column

Eigenlijk ben ik een Griekenland-fan, als het gaat om vakantie. Het is gewoon een fantastisch vakantieland, al weet ik niet of ik er (permanent zou willen wonen.

Aan de mensen ligt het niet, die zijn altijd vriendelijk en behulpzaam. En gezellig! Aan het weer ligt het evenmin, dat is 's zomers altijd geweldig. Het is dan warm, erg warm vaak. Overdag is het meestal een graad of 30, of zelfs meer. De lucht is strak blauw, zo blauw als de Griekse vlag. De avonden zijn zwoel, de ouzo vloeit rijkelijk. Zon, zee, voor wie wil ook de nodige cultuur. Wat wil je nog meer?

Dit jaar was het anders. Mijn vrouw is juist een fan van de bergen, en dan voornamelijk de Alpen. Vorig jaar waren we naar Griekenland geweest, Corfu om precies te zijn. Dat vond mijn vrouw ook een leuke vakantie, al haalde dit het niet bij de bergen. Háár woorden, niet de mijne!

Enfin, dit jaar heb ik de stoute (berg)schoenen aangetrokken en hebben we een vakantie geboekt in Brandenberg, een rustig en leuk gelegen dorp in Tirol, Oostenrijk. Al voor je Oostenrijk hebt bereikt, zie je in de verte de bergen opdoemen. Als je eenmaal in Oostenrijk bent, zijn ze nóg imposanter, van dichtbij.

Dankzij de routebeschrijving en ons navigatiesysteem vonden we onze vakantiebestemming vrij eenvoudig. Een rustig gelegen boerenbedrijf, in typische stijl aan de voor- en zijkanten met hout bekleed. Ook onze kamer zelf was grotendeels met hout bekleed, sommigen zullen het wellicht kitsch vinden. Ik vind het wel wat hebben. En het uitzicht was simpelweg fantastisch!

Vanaf het balkon hadden we uitzicht op de vallei onder ons, en op de bergen verderop. En dat is nog niet alles! Tirol is een prachtig en afwisselend gebied. Smalle kloven met snelstromende beken, brede valleien met brede, nog steeds snel stromend water en natuurlijk hoge bergen. Sommige bergen zijn niet zo hoog, en volledig begroeid met bomen. Andere bergen toornen boven de boomgrens uit, zelfs hartje zomer is er nog een restje sneeuw te zien. Alles is groen, het gras groeit welig. Haastig wordt het hooi geoogst door de boeren als het weer warm is, zoals bij onze aankomst. Voorraad voor de koeien, voor de winter! Haast is geboden, het weer kan zó omslaan. Het is er niet voor niets zo groen …

Kronkelige wegen slingeren zich langs of tussen de bergen, waardoor een reis van A naar B die hemelsbreed misschien niet zoveel voorstelt toch even kan duren. En die zo nu en dan fantastische uitzichten bieden, als je tenminste durft te kijken. De weg vergt de nodige aandacht!

Ook diverse kabelbanen bieden een geweldig uitzicht, en besparen tegelijkertijd (gedeeltelijk) een zware en slopende klim naar boven. Het mooiste uitzicht heb je veelal boven op de berg, daar moet je wel wat voor over hebben.

Ook het eten is er goed, naast de welhaast onvermijdelijke schnitzel die overigens uitstekend smaakt zijn er nog vele andere heerlijke lokale specialiteiten.

Heerlijke en gezonde berglucht, rust en beweging, prima bier (voor mij als liefhebber een pluspunt!), prachtige hooggelegen burchten, pittoreske dorpen en mooie steden. Er zijn zelfs diverse meren waar je kunt zwemmen of in de zon liggen. Al doen de Tirolers dat laatste zelf gewoon op grote, platte stenen in de kleine beken of rivieren. Kortom, Tirol heeft het allemaal!

Het is niet dat ik Griekenland niet meer leuk vind, het is wel zo dat ik Oostenrijk en dan Tirol in het bijzonder in mijn hart gesloten heb. Tot niet geringe vreugde van mijn vrouw, die erg blij is dat ik haar liefde voor de Alpen deel!
In navolging van de beroemde woorden van John F. Kennedy, kan ik na deze vakantie zeggen: 'Ich bin ein Tiroler!'