De Mariakapel aan de Beverlaan
De Mariakapel aan de Beverlaan Foto: Adrie Neervoort

Mariakapel aan de Beverlaan krijgt een uniek schildje

Algemeen

Son en Breugel - Aanstaande woensdag, zal de Mariakapel aan de Beverlaan worden voorzien van een uniek schildje. Het schildje maakt onderdeel uit van het feit dat de Kapel door het college van B&W van son en Breugel en op van de monumentencommissie vanaf nu een gemeentelijk monument is.

Een gemeentelijke monumentenlijst is bedoeld voor een pand dat geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is.
De Mariakapel is gebouwd in 1950 en is opgericht uit dankbaarheid omdat Son en Breugel in de Tweede Wereldoorlog grotendeels behouden is gebleven. Die verwijzing is onder andere zichtbaar in de vier gebrandschilderde ramen, twee van deze ramen hebben een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. "De Nacht" naar de oorlog en "De Dageraad" naar de bevrijding. De vier gebrandschilderde ramen zijn van de hand van Frans Berntsen en geplaatst in 1985.

De stenen voor de bouw van de kapel werden geschonken door de toenmalige Sonse steenfabriek Terra. Oud militairen uit Son, die net terug waren uit Indonesië, schonken het Mariabeeld uit dankbaarheid voor hun behouden terugkomst.
Het beeld werd later in 1955 verplaatst naar de Petrus BandenKerk in Son. Het beeld werd in de kapel vervangen door een bronskoperen tableau met een Mariavoorstelling in opalineglas.

Een bijzonder gebouw dus, dat woensdag 15 augustus om 14,.00 uur zal worden versierd met het gemeentelijke monumenten schildje. Tijdens een korte bijeenkomst zal ook de nieuwe wethouder van Son en Breugel de heer Jan Boersma een korte  toespraak houden. 
De gemeente en alle betrokkenen nodigen u graag uit om daarbij aanwezig te zijn