Koning, Gerard Swinkels
Koning, Gerard Swinkels Foto: Sint Catharina Gilde

Gerard Swinkels na 46 jaar weer Koning

Verenigingen

Son en Breugel - Afgelopen zondag vond het jaarlijkse koning schieten van het Sonse gilde weer plaats. Ditmaal dus voor de eerste keer met een gildemis in Breugel en het koningschieten zelf in Sint-Oedenrode (op Vressel).

Het gilde verzamelde 's morgens op Vressel, waarna men met de huifkar naar het Pieter Breugelplein ging. Van hier af trok men met slaande trom naar de Breugelse kerk voor de gildemis. Na de mis vond buiten nog de vernieuwing plaats van de eed van touw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag, waarna het gezelschap weer terugging naar Vressel voor het eigenlijke koningschieten. Dit draaide uit op een zeer langdurige strijd, de vogels bleken taai op Roois gebied!

Finale
Uiteindelijk kwamen Robert Conijn en Gerard Swinkels in de finale tegenover elkaar te staan. Ook in de finale werkten de vogels niet mee aan een snelle beslissing. Het lukte de schutters niet om de eerste vogel naar beneden te halen. (Een klein gedeelte bleef namelijk buiten bereik op de verdikking van de paal hangen).

Nieuwe vogel
Hierdoor moest er een nieuwe vogel ingezet worden om verder te kunnen gaan, waarschijnlijk een unicum in de geschiedenis van het gilde. Op het 522e schot (in het halfduister!) lukte het tenslotte de veteraan Gerard Swinkels om het laatste stukje van deze vogel naar beneden te halen. Gerard is een zeer bekende inwoner van ons dorp en een gilde lid met een lange staat van dienst. 58 jaar geleden is Gerard bij het gilde gegaan. Hij is zijn carrière daar als vendelier begonnen, daarna heeft hij de overstap naar de gilde overheid gemaakt waarvan hij 30 jaar lid is geweest. De laatste 12 jaar van zijn bestuurlijke periode (tot maart 2010) was hij de hoofdman van het gilde. Daarna is Gerard weer "gewoon" lid geworden.

Tweede keer koning
Voor Gerard was het de tweede keer dat hij het koningschap veroverde. De eerste keer dat dit hem lukte was in 1972, dus maar liefst 46 jaar geleden. Met zijn 78 jaar is hij de oudste naoorlogse koning van het gilde! Na de traditionele huldiging nam Gerard nog even zelf het woord. Hij liet daarbij duidelijk blijken hoe verheugd hij was met zijn hernieuwde koningschap bij het gilde waaraan hij zelf zo'n belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Het Sint Catharina Gilde is zeer verheugd dat een lid met zoveel verdienste het gilde het komende jaar als koning op de evenementen zal vertegenwoordigen en feliciteert Gerard dan ook van harte met deze nieuwe titel!

Koning, Gerard Swinkels