het verdwenen fietspad Bijenlaan achter de Alpenlan
het verdwenen fietspad Bijenlaan achter de Alpenlan

Fietspad wordt hobbelpad

Politiek

Son en Breugel - We zijn best trots op het feit dat steeds meer mensen de MooiSonenBreugelKrant benaderen met vragen over gebeurtenissen in onze gemeente. Dat betekent dat men ons toedicht te weten wat er speelt in ons dorp en we midden in de samenleving staan. Uiteraard weten we niet alles. Laatst nog werden we door diverse mensen benaderd met de vraag: 'Waarom is het fietspad langs de Alpenlaan verdwenen en omgetoverd in een hobbelpad?' Opeens was twee weken geleden de asfalt laag van het fietspad verdwenen.

Omdat we ook het antwoord schuldig moesten blijven, gingen we eerst eens poolshoogte nemen op de locatie. We troffen inderdaad geen fietspad meer aan, maar een provisorisch wandelpad. Weg was het geasfalteerde fietspad; de borden verplicht fietspad stonden er nog wel. Vreemd.

Wij hebben de situatie voorgelegd aan de gemeente Son en Breugel, daar kregen wij de volgende uitleg:

Geen fietspad maar wandelpad
"De functie van het paadje is wandelpad. Omdat er voorheen weinig alternatief was, werd het pad gebruikt als noord-zuidroute van fietsers. Sinds enige tijd (2016) zijn er wel alternatieven voor de fietser. Er ligt een noord-zuidroute met doorsteek vanuit Sonniuspark via de (verlengde) Australielaan, waar men aan het eind rechtsaf kan slaan, over de fietsbrug over de A50, en dan - op asfalt - kan fietsen via Dutmella naar brug bij Houtens en verder.
Een tweede fietsroute loopt geheel ten westen van de A50 vanaf Sonniuswijk, waar een geasfalteerd fietspad ligt vanaf Sonniuswijk eveneens via Dutmella naar brug Houtens en verder. Het strookje asfalt op het pad aan de Alpenlaan waarop gefietst werd, vroeg overigens veel onderhoud, omdat er sprake was van overmatige wortelopdruk. Mede daarom heeft het al geruime tijd geleden – opnieuw - de functie van wandelpad gekregen.

Dat er dus nieuwe fietspaden en routes zijn bijgekomen is bij de fietser genoegzaam bekend, zeker de dagelijkse gebruikers die vanuit Gentiaan en Sonniuspark naar (school in) Eindhoven fietsen. Het oude hobbelpaadjes werd al nauwelijks meer gebruikt door fietsers."

De uitleg is duidelijk: er zijn alternatieve voor fietsers volgens de gemeente. Ook blijft het pad dus gewoon toegankelijk voor voetgangers, het is ook een gedeelte van gebied waar honden mogen loslopen.

Duidelijk is dat er een fietspad in Son en Breugel is verdwenen, maar er zijn alternatieve voor gecreëerd. Blijft toch de vraag, wat de plannen voor het nu al enige weken afgesloten fietspad aan de Gentiaanlaan zijn. Want dit fietspad kent ook al jaren een alternatief het fietspad aan de overzijde van de weg. Wij houden u op de hoogte.

Hebt u ook wat gezien binnen onze gemeente wat vragen oproept laat het ons dan weten en mail het naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl